Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Rinko Golubović u "Udri muški": „Moje jutro počinje da vidim šta o istoj temi kažu Sarajevo, Beograd i Zagreb"

21. 11. 2018 - 11:29
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Na Međunarodni dan televizije, gost u emisiji Udri muški koju su uređivale i vodile Ružica Mrkajić i Slađana Subotić- Damjanović bio je Rinko Golubović, dugogodišnji novinar i legenda bh. novinarstva..

Počeo je raditi 1969. godine kao spiker na Radio Sarajevu. Bavi se novinarstvom, a kako kaže radio je sve, od Znanja i imanja na TV-u, pa sve do velikih projekata. Okušao se u svim poljima novinarstva, a u ratu je radio kao reporter. 

Golubović kaže da ne postoji stroga podjela između novinasrtva i prezenterstva. Najteži mu je bio ratni period gdje čovjek sve preživi, ali postoje i lijepe stvari koje su obilježile taj period.  Tada je upoznao sve ljude iz haustora, a kada bi dobijao pakete na poslu, dijelio ih je komšijama.

Najteže mu je bilo kada se vratio iz Vankuvera i prijavio se u matičnu kuću da radi, ali su ga odbili. No bez problema i bez konkursa je dobio posao na Radio Slobodna Evropa.

„Danas se brže živi i kriteriji u novinarstvu su slabi. Mnogo kvalitetnih novinara je otišlo za PR-a, jer smo malo tržište i novinari se ne mogu platiti. Prelaze kao fudbaleri transferima, sa jednog medija na drugi. Žalosno je što na javnim televizijama nemamo dobrih novinara i prezentera.“- kaže Golubović i nadovezuje se da "novinari danas imaju sve informacije pred sobom, ne moraju kao mi nekada ustajati u četiri ujutro, kako bi spremili vijesti. No, postoji opasnost od lažnih vijesti i upadanja u klopke senzacionalizma i dezinformacija, pa se mora biti oprezan."

Svoje buđenje opisuje ovako: „Moje jutro počinje da vidim šta o istoj temi kažu Sarajevo, Beograd i Zagreb.“

„Dobar novinar se ne dokazuje time što vodi i najavljuje dnevnik. Prednost televizije je u živom programu, i ako je novinar postavio prava pitanja, izvukao dobre odgovore i motivisao sagovornika da odgovori, on je dobar.“- odgovara Golubivić na pitanje kako prepoznati pravog novinara. 

 



Zadnje dodane

Preporučujemo