Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bajtal: "Dodik i Čović, a posebno Čović, imaju patološki strah od građanske, demokratske, civilizovane, normalne, pravne funkcionalne države.."

13. 11. 2018 - 12:52
|
|
by udrimuski.ba / inforadar.ba
|
foto: udrimuski.ba

Profesor Esad Bajtal ugledni bosanskohercegovački filozof, sociolog i politički analitičar, na pitanje šta da očekujemo nakon sastanaka Dodik-Čović i delegacija dvije stranke jučer u Istočnom Sarajevu, odgovara da se zapravo ništa novo ne događa.

„Dodik i Čović, a posebno Čović, imaju patološki strah od građanske, demokratske, civilizovane, normalne, pravne funkcionalne države. To su njihovi najveći strahovi. Inače, cijela ta igra se igra pod direktnim patronatom Beograda, Zagreba i Moskve. Ako je politika ’umijeće mogućeg’, ovo što oni rade nije politika nego – politikantstvo. Jer oni kontinuirano ispostavljaju i traže nešto nemoguće. Njihovi zahtjevi, tačnije imperativi i ucjene su antidejtonski, nezakoniti, protuzakoniti protivustavni, itd, itd“, navodi Bajtal.

„Njih obojica zapravo rade samo za sebe – i za vlastite stranačko-lične interese. Pogledajte kako žive oni, a kako ’njihovi’ narodi, i sve će vam biti jasno. Očito, na sceni su privatne politike. Dakle, Dodik i Čović se na političkoj površini održavaju igrajući na antibosansku kartu. Ali ne do kraja. Ne da bi BiH konačno srušili, nego da bi je permanentno držali u jednom nefunkcionalnom kriznom stanju koje samo njima odgovara. Jer ako bi srušili Bosnu – zajedno s njom propali bi i oni. Zato igraju na kartu privida“, ističe Bajtal.

„Beograd i Zagreb trebaju vanjske probleme, da bi skrenuli pažnju sa svojih unutrašnjih. Bosna je njihov dežurni džoker-problem. Zato će Dodik i Čović i dalje sistematsko i dozirano raditi protiv BiH, blefirajući svoje sljedbenike i etno-podanike, jer samo ih taj blef održava na površini. Oni u normalnoj državi ne mogu opstati, u pravnoj, normalnoj državi za njih i njima slične etno-blefere nema mjesta. A nikom drugom ne trebaju. Dakle, samo je nefunkcionalna BiH šansa njihovog daljnjeg opstanka u politici“, ističe Bajtal te dodaje kako su i dalje na sceni krimi-interesne etno grupe, koje se lažno predstavljaju kao političke partije.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preminuo Slobodan Popović

Nekadašnji istaknuti član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, a potom i Partije demokratskog progresa, Slobodan Popović, preminuo je jučer u Banjaluci

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.