Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Prošlo je 25 godina od Gidrine smrti: Životna priča najvećeg komičara i čuvenog Žike Pavlovića će vas rasplakati

12. 11. 2018 - 09:41
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: Društvene mreže
 • Bojanić jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ
  Bojanić jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ
 • Bojanić jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ
  Bojanić jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ
 • Bojanić jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ
  Bojanić jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ
 • Bojanić jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ
  Bojanić jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ

Bojanić: Igrao je u više od 30 domaćih filmova

Prije dvije i po decenije preminuo je Dragomir Bojanić, jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ. Uvijek je bio nasmijan i voljen svuda gdje se pojavljivao, a humor ga nije napustio ni posljednjih dana koje je proveo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Gidra je rođen 13. juna 1933. u Kragujevcu. Imao je veoma teško djetinjstvo jer je tokom Drugog svjetskog rata ostao siroče. Završio je u rodnom gradu srednju školu za preradu mesa, voća i povrća ili "konzervatorij", kako je ovu obrazovnu ustanovu u šali nazivao. Godinu je radio u fabrici konzervi "Crvena zvezda" i istovremeno vodio dramsku sekciju pri ovom kolektivu. Njegov talent nije mogao proći nezapaženo, pa je počeo igrati u amaterskom pozorištu, a na studije glume u klasi Raše Plaovića upisao se nekoliko godina kasnije u Beogradu.

Filmsku karijeru je započeo epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića "Ešalon doktora M." iz 1955. godine. Glavne i veće sporedne uloge igrao je u više od 30 domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod pseudonimom Entoni Gidra (Anthony Ghidra), Dragomir Bojanić se šezdesetih godina pojavio u 10 vesterna, a za ulogu u filmu "Balada o revolverašu" (1967.) reditelja A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

Na festivalu u Puli 1974. osvojio je Zlatnu arenu za ulogu partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića "Svadba" (1973.), nastalom prema istoimenom romanu Mihajla Lalića. Tokom snimanja ovog ostvarenja krstio je u Moskvi, u doba najjačeg komunizma, svoju mezimicu Jelenu. 

Najveću popularnost ipak je stekao ulogom Žike Pavlovića, koju je igrao od 1978. do 1992. godine u serijalu "Žikina dinastija". Također je ostao poznat i po ulogama kaplara Janićija u filmu "Marš na Drinu" Žike Mitrovića iz 1964. i agenta Mikule u seriji "Povratak otpisanih" iz 1978. Nikad nije koristio pomoć kaskadera, mada su mu to prijatelji savjetovali. Obožavao je konje i jahao je do posljednjih dana.

Gidra je volio mlade talentirane glumce, koji su bili česti gosti u njegovom domu, počevši od Dragana Maksimovića, Sonje Savić pa do Žarka Lauševića. Posljednje dane života proveo je na VMA. U njegovu sobu te 1993. godine dovodili su pacijente da im priča viceve sve do ranih jutarnjih sati. Doktori i sestre su ga obožavali, čak bi mu ponekad prošvercali poneku cigaretu. Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“