Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Dario Terzić objavio knjigu na talijanskom jeziku

10. 11. 2018 - 09:56
|
|
by udrimuski.ba/mostarski.ba
|
foto: mostarski.ba

„Dnevnik treće strane“ (originalni naslov Dairio dei Terzi) je prva knjiga mostarskog žurnaliste i komunikologa Darija Terzića. Riječ je o knjizi na talijanskom jeziku, u kojoj su na 250 stranica sabrani brojni tekstovi koje je autor u posljednjih dvadesetak godina objavljivao u talijanskim novinama i publikacijama.

Terzić je godinama radio kao dopisnik za razne talijanske mreže i pisao je o političkim, socijalnim i kulturnim prilikama u Bosni i Hercegovini.

Diario dei Terzi- dnevnik trećih, odnosno dnevnik treće strane je simboličan naziv iz razloga što bi , kako autor tvrdi, pravi novinar uvijek morao omogućiti da se čuje i „ ona druga strana“ a da pri tome on sam (kao treći u priči) sačuva neutralnost. Naziv ove knjige jeste simboličan iz još jednog razloga, jer autor živi na jednoj a radi na drugoj strani Mostara te kao novinar prokušava pronaći onu – treću stranu. Diario dei Terzi također je i igra riječi te asocira na autorovo ime i prezime.

Dario Terzić je diplomirao žurnalistku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1988. U svom dugogodišnjem novinarskom radu posebno ističe angažman u medijima kao što su prijeratni Lom, Sloboda, i Radio Mostar a kasnije mostarski Ratni studio i Omladinski Radio X, čiji je bio dugogodišnji urednik. Piše na maternjem i talijanskom jeziku a njegovi tekstovi su prevođeni i na francuski, engleski, španjolski, portugalski i madžarski jezik.

Posljednjih godina se zanima za konfliktno komuniciranje u po dijeljenim gardovima, te se njegov doktorski rad koji je odbranio na FPN u Sarajevu bavi kromatikom, odnosno bojama u komunikaciji (uključujući i konfliktnu komunikaciju u podijeljenim zajednicama).

Predavač je na Visokoj školi za Turizam i menadžment u Konjicu, instituciji koja je i izdavač ove knjige, saopćeno je.

TAGOVI:Zadnje dodane

Rabija bila prva žena iz svog kraja koja je otišla na bauštel

Život Rabije Karić, 70-godišnjakinje iz Orahovice Donje kod Gračanice, nije bio lagan. Kao najstarije dijete u mnogočlanoj porodici, radila je i ženske i muške poslove u kući i van nje te imala obaveze prema mlađoj braći i sestrama, koji su rasuti po svijetu: od Malezije i Njemačke do Hrvatske i Slovenije

24 MØNØLØG

Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u Galeriji Zvono u Sarajevu, od 18. februara 2018. bit će postavljena izložba grafika i video instalacija 24 MØNØLØG

Preporučujemo