Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Mladen Pikulić odabran za vodećeg holandskog fotografa

09. 11. 2018 - 13:54
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: Mladen Pikulić

Autor je i nekoliko fotoknjiga, a njegovi radovi su izlagani u muzejima i galerijama širom svijeta

Autor: S. Kurt

Ove godine "Nikon", u saradnji s NRC Nederland, jednim od vodećih holandskih novina, organizira državni fotokonkurs. Uz pomoć svjetskog blogera Roela de Rama (Roell de Raam), svaki mjesec "Nikon" i NRC predstavljaju jednog od vodećih holandskih fotografa. 

Ovog mjeseca to je Mladen Pikulić, koji će svoje znanje prenijeti Roelu i mnogobrojnim čitaocima novina NRC. On je profesionalni fotograf koji se specijalizirao u portretima. Fotografira već 20 godina u Holandiji za razne organizacije i medije poput magazina, pozorišta, koncertnih dvorana... Najradije fotografira ljude, kao što je fotografirao na desetine poznatih holanđana i kraljevsku porodicu. 

- Od kada se sjećam svog postojanja, bio sam uvijek fotograf. Fotografija je moj posao, ali ujedno pasija, umjetnost i inspiracija moga života. Fotografija je jednostavno moj život. Najradije fotografiram ljudska lica, zato što sam uvijek bio zainteresiran u ljude. Lica ljudi u godinama su za mene kao pejzaž njihovih života - kaže Mladen. 

Vječita inspiracija pravljenja fotografija je neponovljivi ugao i momenat fotografiranja.

Mladen Pikulić je Sarajlija, koji je fotografiju upoznao od djetinjstva. Njegov brat Nino Pikulić bio je urednik fotografije sarajevskog AS-a i "Oslobođenja".

Mladen je i sam bio fotoreporter, član ULUPUBIH-a, te je dobitnik i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Jedna od njih je i nagrada za fotografiju teško oboljele bake Neni (Nany) od Alzheimerove bolesti koju je, zajedno sa stotinama drugih, napravio tokom dvoipogodišnjeg snimanja oboljelih lica od ove teške bolesti u domu "Schieldershoek" u Hagu.

Pikulić je autor i nekoliko fotografskih knjiga, a njegove fotografije su izlagane u muzejima i fotogalerijama u Njujorku, Berlinu, Hagu, Amsterdamu. O njegovom radu pisale su velike medijske agencije poput BBC-ja, "Washington Posta", te skoro svi mediji u Holandiji.Zadnje dodane

Rabija bila prva žena iz svog kraja koja je otišla na bauštel

Život Rabije Karić, 70-godišnjakinje iz Orahovice Donje kod Gračanice, nije bio lagan. Kao najstarije dijete u mnogočlanoj porodici, radila je i ženske i muške poslove u kući i van nje te imala obaveze prema mlađoj braći i sestrama, koji su rasuti po svijetu: od Malezije i Njemačke do Hrvatske i Slovenije

24 MØNØLØG

Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u Galeriji Zvono u Sarajevu, od 18. februara 2018. bit će postavljena izložba grafika i video instalacija 24 MØNØLØG

Preporučujemo