Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

DW: Nasljednica Merkel potcijenjena?

08. 11. 2018 - 15:21
|
|
by udrimuski.ba/nezavisne.com
|
foto: nezavisne.com

Angela Merkel se povlači sa mjesta šefice CDU, a za njenu nasljednicu se kandidovala Anegret Kramp-Karenbauer, generalna sekretarka stranke koja ulazi u trku za najmoćnije partijsko mjesto u Njemačkoj sa dvojicom jakih protivnika dosadašnje partijske politike koji uživaju podršku mnogih, piše Deutsche Welle.

Početkom godine Kramp-Karenbauer napustila je funkciju premijera Zarlanda, najmanje njemačke pokrajine, kako bi se angažovala kao generalna sekretarka stranke, a sada je otišla korak dalje i prijavila se za najmoćniju partijsku funkciju na njemačkoj politickoj sceni: predsjedavanje CDU koje je u posljednjih osamnaest godina bilo u rukama Angele Merkel, piše DW u tekstu pod nazivom "Da li je ''mala Merkel'' potcenjena?"

DW navodi da nije slučajno što je često opisuju kao „malu Merkel“.

Njih dvije su veoma bliske. Merkelova ju je i predložila za funkciju generalne sekretarke, a ona je 2000. godine sa te funkcije izabrana za predsjednicu stranke.

Usmjerena ka cilju, ali staložena – baš kao i Angela Merkel, od koje Kramp-Karenbuaerova sada, i pored bliskosti, želi i mora da se ogradi – kako zna i umije, navodi se.

"Ovo je kraj jedne ere", najavila je na konferenciji za novinare u Berlinu.

Sa Angelom Merkel je, kako se navodi, povezuje mnogo ličnih doživljaja, njoj ima mnogo toga da zahvali, ali ipak samouvereno tvrdi - "Ja sam nezavisna. Sada je važno otvoriti novo poglavlje – novim stilom i novom snagom".

DW navodi da Kramp-Karenbuaerovoj ipak neće biti lako.

U vrijeme kada je Angela Merkel izabrana za predsjednicu stranke, CDU je bila u krizi zbog afere oko ilegalnih partijskih donacija i Merkelova tada nije imala jaku konkurenciju u vrhu stranke, podsjeća DW.

Anegret Kramp-Karenbuaer, sa druge strane, sada mora da se profiliše pored dvojice oštrih kritičara Merkelove: bivšeg poslanika u Bundestagu Fridriha Merca i aktuelnog ministra zdravstva Jensa Špana.

Oni za mnoge važe kao favoriti, a od njih dvojice za sada je zvanično nominovan samo Merc.

Njega je predložio okružni stranacki odbor iz Fulde. Kramp-Karenbauerova ima podršku svog zarlandskog ogranka i Unije žena, podsjeća DW.

"To me podstiče", rekla je Kramp-Karenbuaer na pitanje da li je potcijenjena u razgovoru sa autorkom koja priprema njenu biografiju.

Knjiga pod nazivom "Mogu, želim i hoću" jasno otkriva njene ambicije, navodi DW.

Treba ponovo pobijediti na izborima, rekla je Kramp-Karenbauerova, osvrćući se na katastrofalan rezultat na pokrajinskim izborima u Hesenu, koji je Merkelovu prošle sedmice i podstakao da se povuče sa čela stranke.

Glasno je uputila i malu kritiku na račun Merkelove: dosadašnju vladavinu tzv. velike koalicije (CDU/CSU-SPD) opisala je kao „olovno vrijeme“.

Međutim, kada je riječ o političkim temama, ona za sada gotovo uopšte ne odstupa od linije koju je zacrtala Angela Merkel, navodi DW.

Kada je riječ o izbjegličko-političkim pitanjima, Kramp-Karenbauerova ukazuje na to da se odluka Merkelove da otvori granice tokom izbjegličke krize 2015. neprestano napada kao što to radi konkurent Jens Špan i dodala kako se "povjerenje u unutrašnju bezbjednost ne dobija oštrim tonovima", rekla je Kramp-Karenbauer.

To je rečenica koju je mogla da izgovori i Angela Merkel, ocjenjuje DW.

Na turneji širom zemlje, tri mjeseca je slušala šta o budućnosti CDU imaju da kažu članovi stranke.

Još mora da dokaže istrajnost, ne samo kao šefica stranke, već i ako želi da ode korak dalje – na kancelarsku funkciju, navodi DW.

TAGOVI:Zadnje dodane

Papa putuje u Panamu

Papa Franjo putuje danas u svoju prvu posjetu Panami gdje će se u povodu Svjetskog dana mladih okupiti više od 150.000 mladih katolika iz cijeloga svijeta

Preporučujemo

DF: Udruženu anti-nato koaliciju čine SNSD i HDZ

Mi u Demokratskoj fronti smatramo da je jučerašnji stav predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, o tome da dva člana Predsjedništva BiH uslovljavaju trećeg i na taj način pokušavaju da provuku svoje interese kako bi dali saglasnost za predsjedavajućeg Vijeća ministara