Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Manfred Weber EPP-ov kandidat za europske izbore!

08. 11. 2018 - 13:28
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: Lehtikuva/Markku Ulander via REUTERS

Europska pučka stranka izabrala je svog kandidata za europske izbore u svibnju 2019. To je Manfred Weber.

Manfred Weber (46) je predsjednik skupine pučana u Europskom parlamentu i član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke CDU-a kancelarke Angele Merkel.

Weber je dobio 429 glasova, a njegova pobjeda bila je i očekivana jer su ga i ranije podržali istaknuti dužnosnici EPP-a. Izbor za spitzenkandidata Weber je proslavio uz taktove pjesme One vision grupe Queen, a na pobjedi su mu čestitali i Angela Merkel i Andrej Plenković.

Podsjetimo, dvojica kandidata, Nijemac Manfred Weber i Finac Alexander Stubb bili su u utrci su za vodećeg kandidata Europske pučke stranke (EPP), najjače političke skupine u Europskom parlamentu. Kandidat je izabran tajnim glasovanjem 758 izaslanika na kongresu u Helsinkiju. On bi u studenom 2019. mogao zamijeniti Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera na dužnosti predsjednika Europske komisije.

Ta je dužnost dio velikih pregovora koji će slijediti nakon europskih izbora koji će se održati između 23. i 26. svibnja 2019.

tajaniN1

Osim predsjednika Europske komisije sljedeće godine trebat će izabrati novog predsjednika Europskog vijeća, Europskog parlamenta, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Europske središnje banke. U tim pregovorima EPP bi trebao imati glavnu ulogu.

Među temama u debati između Webera i Stubba u srijedu navečer je bilo i mjesto koje u EPP-u imaju Viktor Orban i njegova stranka Fidesz  koju optužuju za gaženje europskih vrijednosti, napose u vezi s prihvatom migranata.

No njegovo izbacivanje nije bilo na dnevnom redu kongresa. "Kao što sam često govorio, svaka obitelj ima svoje zločesto dijete. No radije ću svoje zločesto dijete zadržati u obitelji i urazumiti ga", rekao je predsjednik PPE-a, Francuz Joseph Daul, uoči početka kongresa.

U srijedu predvečer izaslanici su glasovanjem prihvatili rezoluciju u kojoj se osuđuju - ne imenujući ih izravno - oni koji krše europske vrijednosti i podsjeća na temeljna načela Unije kao što su "višestranačje, neovisnost medija i vjerske slobode". 

"Pozivamo sve članove PPE-a da poštuju, štite i promiču te vrijednosti", piše u rezoluciji za koju su glasovali i članovi Fidesza.

eppN1

Rečenica koja je stajala u prvoj inačici nacrta rezolucije i u kojoj se poziva vlade da se prema nevladinim udrugama odnose "ravnopravno, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, pod uvjetom da njihovo djelovanje ostaje u granicama liberalne demokracije" promijenjena je u završnoj inačici u kojoj je "liberalna demokracija" zamijenjena pojmom "vladavina prava", što bi se Viktoru Orbanu moglo više svidjeti.

Mađarski čelnik misli da je liberalna demokracija doživjela neuspjeh i više nije kadra jamčiti kršćanske korijene njegove zemlje. On bi radije da se koristi pojam kršćanska demokracija.Zadnje dodane

Papa putuje u Panamu

Papa Franjo putuje danas u svoju prvu posjetu Panami gdje će se u povodu Svjetskog dana mladih okupiti više od 150.000 mladih katolika iz cijeloga svijeta

Preporučujemo

DF: Udruženu anti-nato koaliciju čine SNSD i HDZ

Mi u Demokratskoj fronti smatramo da je jučerašnji stav predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, o tome da dva člana Predsjedništva BiH uslovljavaju trećeg i na taj način pokušavaju da provuku svoje interese kako bi dali saglasnost za predsjedavajućeg Vijeća ministara