Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Bio je najveća legenda jugoslavenskog roka, a umro je sa samo 35 kilograma

06. 11. 2018 - 09:23
|
|
by udrimuski.ba / index.hr
|
foto: PublicFigure

Na današnji dan 1994. preminula je jedna od najvećih legendi jugoslavenske muzike, pjevač i gitarista kultnog benda EKV Milan Mladenović.  

Kad je umro, bilo mu je samo 36 godina, a iako se dugo pričalo da je umro kao narkoman i da je imao sidu, pravi uzrok njegove smrti bio je rak gušterače.

Nakon jednog nastupa u Budvi, Milan je zbog bolova prebačen u bolnicu, gdje mu je dijagnosticirana ova opaka bolest. Poživio je još samo tri mjeseca, a u trenutku smrti imao je samo 35 kilograma, prenosi "Index.hr".

Milan je rođen u Zagrebu 1958. godine, a zatim se s roditeljima preselio u Sarajevo kad mu je bilo samo šest godina.

Sedamdesetih je osnovao svoj prvi bend "Limunovo drvo", a zatim i prvi ozbiljniji bend "Šarlo akrobata", čiji se jedini album ''Bistriji ili tuplji čovek biva kad...'' smatra jednim od najznačajnijih albuma jugoslavenskog novog vala. Iz raspada "Šarla akrobate" nastala su dva velika jugoslavenska benda: "Disciplina Kitschme" i "Ekatarina Velika".

Milan je, osim kao legendarni muzičar, zapamćen kao pjesnik i filozof, a tokom domovinskog rata je s kolegama iz bendova "Partibrejkers" i "Električni orgazam" započeo projekt "Rimtutituki", koji se bavio antiratnom propagandom.

Kad je 1992., u jeku rata, na Festivalu Beogradsko proljeće EKV proglašen grupom godine, Milanova antiratna izjava digla je popriličnu prašinu. Zadnje dodane

Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu u Sarajevu, 13. 1.

Grupa mladih umjetnika i muzičara sa sarajevske alternativne scene u Historijskom muzeju BiH će 13. januara izvesti perfomans ”Posljednji pozdrav Adiju Lukovcu”, posvećen neprocjenjivom umjetničkom naslijeđu autora presudnog za razvoj elektronske muzike i moderne muzičke umjetnosti u BiH

Preporučujemo

DF: Udruženu anti-nato koaliciju čine SNSD i HDZ

Mi u Demokratskoj fronti smatramo da je jučerašnji stav predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, o tome da dva člana Predsjedništva BiH uslovljavaju trećeg i na taj način pokušavaju da provuku svoje interese kako bi dali saglasnost za predsjedavajućeg Vijeća ministara