Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Pola stoljeća na pozorišnoj sceni

03. 11. 2018 - 07:50
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: Fena

Duhovito, filozofski i kabaretski svoje gledaoce uči da su i oni glumci u svom teatru

Glumac, autor i reditelj Zijah Sokolović obilježava 50 godina uspješne karijere. Ovog majstora monodrame, kako ga mnogi s pravom nazivaju, mlađa publika pamti iz popularne dječije emisije „Otvori prozor“, a stariji po predstavi „Glumac je... glumac je... glumac“. Za 40 godina pred publikom ju je izveo više od 1.600 puta. I uvijek oduševljavao gledaoce. 

Može se Zike pohvaliti i pozorišnim komadom „Cabares cabarei“, koji je za 26 godina odigrao više od 1.350 puta. Nezaboravna su i njegova igranja u sarajevskom Kamernom teatru 55 sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Poznat je po tome što duhovito, filozofski i kabaretski svoje gledaoce uči da su i oni glumci u svom teatru, a kada izađu iz pozorišta, postaju umjetnici u svojim životima. Upamćena je i njegova krilatica „Ko ne ide u teatar, nije svoj“.

Zijah Sokolović rođen je 22. decembra 1950. u Sarajevu. Posljednjih godina živi i radi na relaciji Sarajevo - Austrija - Slovenija. Direktor je dječijeg pozorišta Theaterland u Salcburgu, profesor na Katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Lincu.

Tokom pola stoljeća dobio je oko 80 nagrada za svoj umjetnički rad.Zadnje dodane

Rabija bila prva žena iz svog kraja koja je otišla na bauštel

Život Rabije Karić, 70-godišnjakinje iz Orahovice Donje kod Gračanice, nije bio lagan. Kao najstarije dijete u mnogočlanoj porodici, radila je i ženske i muške poslove u kući i van nje te imala obaveze prema mlađoj braći i sestrama, koji su rasuti po svijetu: od Malezije i Njemačke do Hrvatske i Slovenije

24 MØNØLØG

Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u Galeriji Zvono u Sarajevu, od 18. februara 2018. bit će postavljena izložba grafika i video instalacija 24 MØNØLØG

Preporučujemo