Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Ključna pravila bontona: Kad telefon ne smije na sto, kad je parfem nekulturan...

03. 11. 2018 - 03:36
|
|
by udrimuski.ba - noizz.rs
|
foto: ilustracija

Sećam se reklame iz detinjstva sa korom od banane i sloganom "Nije teško biti fin". Prošle su decenije, i kao što smo zaboravili na reklamu - negde se zagubila i ta finoća. I to nikako nije stvar za pohvalu.

Ustaljena pravila bontona sa donekle poznaju, iako su retki spremni da ih poštuju. Besmisleno je nabubati ih, jer svakako to nije način na koji se uče. Kao podsetnik, napravili smo listu od 15 pravila za koja malo ko zna, a zapravo su vrlo prosta i ne postoji osoba na koju nećete ostaviti pozitivan utisak.

1. Ako kažete: "Pozivam vas", to znači da vi plaćate. Ako kažete: "Ajmo u restoran", onda u tom slučaju, svako plaća za sebe.

2. Nikada nemojte da banete kod nekoga nenajavljeno. Jedna britanska dama doskočila je ovom problemu. Kad bi joj gosti došli, bez da su se prethodno najavili, uvek bi na brzinu oblačila cipele i zgrabila šešir. Ako joj se sviđala osoba, uzviknula bi: "Upravo sam se vratila kući!" Ako ne, onda uzdahne i kaže: "Ah, kakva šteta, upravo izlazim iz kuće."

3. U javnosti nikad ne stavljajte telefon na sto. Kada to učinite, pokazujete koliko važnu ulogu ovaj uređaj ima u vašem životu, ili što je još gore, da vam je dosadno i da ste u svakom trenutku spremni da brljate po Fejsu ili Instagramu.

4. Nemojte ići na dejt, ako mislite da celo veče visite na telefonu.

5. Ako s nekim hodate ulicom i ta osoba pozdravlja osobu koju ne znate, i vi biste takođe trebali da je pozdravite.

6. Većina ljudi veruje da je ispravan način jedenja sušija uz pomoć štapića. Međutim, muškarci, za razliku od žena, ga mogu jesti rukama.

7. Cipele uvek treba da vam budu čiste.

8. Ako vas neko uvredi, nemojte uzvraćati istom merom i dizati glas. Nikada se ne spuštajte na njihov nivo. Nabacite osmeh i udaljite se od bezobraznih ljudi.

9. Muškarac bi trebalo da hoda sa ženine leve strane.

10. 9 stvari koje bi trebale da budu tajna: godine, bogatstvo, porodične svađe, religija, zdravstveni problemi, ljubavne afere, pokloni, čast i sramota.

11. U pozorištu, bioskopu ili na koncertu, do svog mesta bi trebalo da dođete okrenuti licem prema onima koji sede.

12. Ako vas neko bezobrazno pozove "Ti tamo!", nemojte se odazvati.

13. Zlatno pravilo kod korišćenja parfema je umerenost. Ako ga osetite i u kasnim večernjim satima, onda ste preterali.

14. Kad uđete u prostoriju punu ljudi, vi ste oni koji prvi treba da se pozdrave.

15. Ako vam je oprošteno nakon što ste se izvinili, nemojte više potezati tu škakljivu temu.

 

Izvor: N1

TAGOVI:Zadnje dodane

Rabija bila prva žena iz svog kraja koja je otišla na bauštel

Život Rabije Karić, 70-godišnjakinje iz Orahovice Donje kod Gračanice, nije bio lagan. Kao najstarije dijete u mnogočlanoj porodici, radila je i ženske i muške poslove u kući i van nje te imala obaveze prema mlađoj braći i sestrama, koji su rasuti po svijetu: od Malezije i Njemačke do Hrvatske i Slovenije

24 MØNØLØG

Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u Galeriji Zvono u Sarajevu, od 18. februara 2018. bit će postavljena izložba grafika i video instalacija 24 MØNØLØG

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.