Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Pronađena crna kutija aviona Lion Aira koji se srušio kod Indonezije

01. 11. 2018 - 07:57
|
|
by udrimuski.ba/nezavisne.com
|
foto: nezavisne.com

Ronioci su u blizini obale Indonezije pronašli crnu kutiju aviona Lion Aira. Niko od 189 putnika i članova posade nije preživio, a olupina aviona još nije pronađena u moru kod ostrva Java.

Avion je imao tehničkih problema u ranijim letovima, ali se još ne zna šta je uzrokovalo pad Boeinga 737 čiji je pilot zatražio povratak na aerodrom u Džakartu 13 minuta nakon polijetanja, a potom nestao sa radara.

Crna kutija je bila ispod ostataka na dnu mora. Sada će stručnjaci za bezbjednost u avionskom saobraćaju saznati šta se dešavalo u posljednjim trenucima u kokpitu, te šta je krenulo po zlu. Tehnički direktor Lion Aira dobio je otkaz odmah nakon što je avion pao. Predstavnici Boeinga učestvuju u istrazi.

Podsjetimo, avion je trebalo da leti sat vremena od Džakarte do Pangkal Pinanga. Pilot ni u jednom trenutku nije izgovorio ključne riječi koje bi ukazale na hitan slučaj.

Istraživački timovi i danas prikupljaju ostatak privatnih stvari, te dijelove tijela putnika i članova posade.Zadnje dodane

Centar za napredne tehnologije izrađuje zaštitne vizire

Javna ustanova "Centar za napredne tehnologije u Sarajevu" je u vremenu pandemije Covid-19 svoje aktivnosti preusmjerila sa planiranih, koje su bile definirane planom za 2020. godinu, na prioritetne koje zahtijeva trenutna situacija, kazao je danas na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Saraajevo direktor te javne ustanove Ensar Mulaosmanović

Preporučujemo