Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Stigli autobusi za prevoz migranata iz voza kod Bihaća

24. 10. 2018 - 13:39
|
|
by udrimuski.ba/nezavisne.com
|
foto: nezavisne.com

Autobusi kojima će migranti, koji su blokirani u vozu kod Bihaća skoro 12 sati, stigli su na odredište i planirano je da se u njima odvezu u Sarajevo.

Grupi od 99 migranata koja je u ranim jutarnjim satima stigla u Bihać Talgo vozom, policija Unsko-sanskog kantona (USK) nije dozvolila izlazak iz voza i oni će u toku dana biti vraćeni u Sarajevo.

Voz je još na željezničkoj stanici u Bihaću, s obzirom na to da Željeznice Federacije BiH traže da se za njih uplate vozne karte za povratak.

Migranti iz voza su se uputili prema granici BiH i Hrvatske.

 

Ranije je na sastanku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i komesara policije Unsko-sanskog kantona Muje Koričića dogovoreno da se migranti autobusima vrate za Sarajevo i smjeste u centar Ušivak koji je danas počeo sa radom.

Koričić je kazao da je dao jasne upute Željenicama Federacije BiH da obustave daljnji prijevoz migranata na područje Unsko-sanskog kantona, ali su se oni oglušili o te upute i zbog toga je policija dobila naredbu da spriječi iskrcavanje migranata u Bihaću.

"Moje upute od jučer su bile jasne, ali Željeznice Federacije BiH traže uplatu od 3.500 KM da te migrante vrate nazad. Mi smo u kontaktu sa Međunarodnom organizacijom za migrancije (IOM), jer su oni ti koji trebaju da riješe taj problem zato što su zaduženi za te migrante", rekao je Koričić u obraćanju novinarima nakon sastanka Operativne grupe Vlade USK za kontrolu i nadzor nadmigrantskom krizom.Zadnje dodane

Centar za napredne tehnologije izrađuje zaštitne vizire

Javna ustanova "Centar za napredne tehnologije u Sarajevu" je u vremenu pandemije Covid-19 svoje aktivnosti preusmjerila sa planiranih, koje su bile definirane planom za 2020. godinu, na prioritetne koje zahtijeva trenutna situacija, kazao je danas na redovnoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Saraajevo direktor te javne ustanove Ensar Mulaosmanović

Preporučujemo