Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Posljednje zimsko računanje vremena u BiH?

24. 10. 2018 - 12:17
|
|
by udrimuski.ba/nezavisne.com
|
foto: nezavisne.com

 U noći između subote i nedjelje počinje zimsko računanje vremena, odnosno pomjeranje za jedan sat unazad, tako da se tri časa računa kao dva, a ukoliko se BiH složi s većinom evropskih zemalja, ovo je pretposljednji put da će pomjeriti kazaljke (ostaje još u martu iduće godine), a posljednje zimsko.

Kako je "Nezavisnim" rečeno u Institutu za mjeriteljstvo BiH, naša država će svoje zakonodavstvo uskladiti s odredbama EU, a sudeći prema rezultatima velike ankete Evropske komisije, većina Evropljana se izjasnila da želi ljetno računanje vremena.

Evropska komisija objavila je prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomjeranja sata u Evropskoj uniji u 2019. godini, i tako je dala državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Podsjećanja radi, prema prijedlogu, posljednje obavezno pomjeranje kazaljki za države članice EU će biti u martu 2019. godine, a države koje se ipak odluče vratiti na zimsko računanje vremena, moći će sat pomjeriti još jednom u oktobru iduće godine.

Evropska komisija je predložila da se u zemljama članicama EU ukine sezonsko pomjeranje vremena, zbog, kako je navedeno, smanjenja troškova i efikasnijeg korištenja vremena.

Prema podacima Evropske komisije, javna rasprava o prijedlogu za direktivu o ukidanju sezonskog pomjeranja vremena traje do 12. novembra ove godine, a nakon toga će se znati da li će direktiva biti usvojena ili ne.

"Institut za mjeriteljstvo BiH je pripremio Prijedlog zakona o zvaničnom vremenu u BiH, u proceduri je pribavljanje mišljenja relevantnih institucija, nakon čega će tako kompletiran materijal biti upućen Savjetu ministara BiH", kazali su za "Nezavisne" u Institutu za mjeriteljstvo BiH.

Iako je ranije rečeno da će članicama EU biti ostavljeno na volju da same izaberu da li će se odlučiti za ljetno ili zimsko računanje vremena, Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, istakao je da smatra da će na snazi ostati ljetno računanje vremena.

Kako je tada naveo, Evropska komisija je dobila rezultate velike ankete, u kojoj je učestvovalo 4,6 miliona ljudi, a 80 odsto njih se izjasnilo da ne želi mijenjanje vremena, te da se većina građana izjasnila za ljetno računanje.

Junker je poručio da je vrijeme da se prestane s pomjeranjem kazaljki na satu.

Prema stavovima koji su izneseni na zvaničnoj stranici Evropske komisije, mišljenja građana po pitanju pomjeranja kazaljki su različiti.

Komentator iz Rumunije ističe da je primjetno da su građani spremni da usvoje zajednički dogovoren vremenski okvir.

"Briga Evropske komisije o stresu sezonske promjene referenci o vremenu je stvarna i zasnovana je na ekonomskim studijama koje ističu spornu efektivnost u pogledu potrošnje energije i potrošnje u zdravstvu. Čini se da usvajanje jednosatne reference, bez obzira na sezonu, može olakšati dio birokratskog opterećenja za preduzeća i pojedince", stoji u ovom komentaru.

A kada je u pitanju Hrvatska, kako pišu njihovi mediji, ako EU posluša volju većine građana i odluči se za korištenje ljetnog računanja vremena, i Hrvatska će morati izmijeniti svoju uredbu kako bi se prilagodila odluci EU.Zadnje dodane

Rabija bila prva žena iz svog kraja koja je otišla na bauštel

Život Rabije Karić, 70-godišnjakinje iz Orahovice Donje kod Gračanice, nije bio lagan. Kao najstarije dijete u mnogočlanoj porodici, radila je i ženske i muške poslove u kući i van nje te imala obaveze prema mlađoj braći i sestrama, koji su rasuti po svijetu: od Malezije i Njemačke do Hrvatske i Slovenije

24 MØNØLØG

Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u Galeriji Zvono u Sarajevu, od 18. februara 2018. bit će postavljena izložba grafika i video instalacija 24 MØNØLØG

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.