Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Veneciji prijeti potop, do kraja stoljeća bi mogla biti pod vodom

18. 10. 2018 - 10:00
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: instagram

Posljedica progresije delte i slijeganja sedimenata

Venecija, bazilika u Akvileji, Tir ili Efes, mjesta na Mediteranu s popisa svjetske baštine, ugrožena su rastom nivoa mora, navodi se u studiji objavljenoj u utorak u "Nature communicationsu".

Studija koju su uradili naučnici s Univerziteta Kiel u Njemačkoj i Sautemptona u Engleskoj sadrži indeks kulturnog blaga po nivou ugroženosti zbog klimatskih promjena koje im prijete do kraja stoljeća.

Prema tom indeksu, Venecija i njena laguna, zatim renesansni grad Ferara, renesansni gradić i bazilika patrijarha Poponea u Akvileji u Italiji na vrhu su popisa.

Smještena su na mjestima gdje je posebno velika prijetnja rasta nivoa voda Jadranskog mora, navodi se u saopćenju Univerziteta u Sautemptonu.

Venecija tone u lagunu 10 centimetara svakog stoljeća zbog rasta nivoa mora “što je posljedica progresije delte i slijeganja sedimenata”, upozorio je UNESCO.

U 20. stoljeću Venecija je izgubila dodatnih od 10 do 13 centimetara zbog industrije koja je iskorištavala podzemne vode.

Arheološki ostaci grada Tir u Libanu, cjelokupno arheološko nalazište Taragone u Španiji kao i Efesa u Turskoj, najugroženiji su zbog erozije obale.

Prema toj studiji, potapanje prijeti 37 mjesta na Sredozemlju, a erozija 42.

Do kraja stoljeća, navodi se dalje u studiji, samo dva mjesta na Sredozemlju, a to su Medina u Tunisu i arheološki kompleks Ksant Leton u Turskoj, izbjeći će prijetnje potapanja ili erozije.

Pred tim mjestima uvrštenima na UNESCO-ov popis svjetske baštine “brojni su izazovi” kako bi se ona prilagodila učincima rasta nivoa mora, ističe Seli Braun sa Univerziteta Sautempton.

TAGOVI:Zadnje dodane

Mnoge veze i brakovi završavaju zbog jedne loše navike

Ljudi u dugogodišnjim vezama i brakovima znaju da svaka ljubavna priča ima svoje uspone i padove. Da, u vezi će se naći bezbroj nježnih trenutaka i razdoblja prepunih ljubavi, ali i napete situacije ispunjene razmiricama i neslaganjem

Preporučujemo

Mektić za tešku migrantsku krizu krivi Dodika

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine planski opstruira realizaciju bilo kakvih predloženih mjera jer tako želi srušiti Bosnu i Hercegovinu kao državu, kaže državni ministar sigurnosti