Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Čuvena mjesta na Sredozemlju ugrožena klimatskim promjenama

17. 10. 2018 - 14:54
|
|
by udrimuski.ba / Hina
|
foto: Pixabay

Venecija, bazilika u Akvileji, Tir ili Efez, mjesta na Mediteranu s popisa svjetske baštine, ugrožena su rastom razine mora, navodi se u studiju objavljenoj u utorak u Nature communications.

Studija koju su izradili znanstvenici sa sveučilišta Kiel u Njemačkoj i Southampton u Engleskoj, sadrži indeks kulturnog blaga po stupnju ugroženosti zbog klimatskih promjena koje im prijete do kraja stoljeća.

Prema tom indeksu Venecija i njezina laguna, zatim renesansni grad Ferrara, renesansni gradić i bazilika patrijarha Poponea u Akvileji u Italiji na vrhu su popisa.

Smještena su na mjestima gdje je osobito velika prijetnja rasta razine voda Jadranskog mora, navodi se u priopćenju sveučilišta Southampton.

Venecija tone u lagunu 10 centimetara svakog stoljeća zbog rasta razine mora "što je posljedica progresije delte i slijeganja sedimenata", upozorio je UNESCO (UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu).

U 20. stoljeću, Venecija je izgubila dodatnih 10 do 13 centimetara zbog industrije koja je iskorištavala podzemne vode. 

Arheološki ostaci grada Tira u Libanonu, cjelokupno arheološko nalazište Tarragone u Španjolskoj kao i Efeza u Turskoj najugroženiji su zbog erozije obale. 

Prema toj studiji, potapanje prijeti 37 mjesta na Sredozemlju, a erozija 42.

Do kraja stoljeća, navodi se dalje u studiji, samo dva mjesta na Sredozemlju, a to su Medina u Tunisu i arheološki kompleks  Ksant Letoon u Turskoj, izbjeći će prijetnji potapanja ili erozije. 

Pred tim mjestima uvrštenima na UNESCO-ov popis svjetske baštine "brojni su izazovi" kako bi se ona prilagodila učincima rasta razine mora, ističe Sally Brown sa sveučilišta Southampton.

U studiji se ističe da osim nekih vrlo rijetkih iznimaka, ti spomenici svjetske kulturne baštine ne mogu biti izmješteni. Zadnje dodane

Preporučujemo