Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tužilaštvo BiH optužilo generala Armije RBiH Atifa Dudakovića

11. 10. 2018 - 13:51
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

Optuženi se terete za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Atifa Dudakovića, bivšeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, i još 16 osoba koje tereti za ratne zločine na području Krajine, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Optuženi se terete za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Optuženi su:

1.    Atif Dudaković, rođen 1953. godine

2.    Ekrem Dedić, rođen 1953. godine

3.    Sanel Šabić, rođen 1976. godine

4.    Ibrahim Šiljedić Šiljo, rođen 1973. godine

5.    Safet Salihagić, rođen 1973. godine

6.    Adis Zjakić, rođen 1975. godine

7.    Hasan Ružnić, rođen 1973. godine

8.    Redžep Zlojić, rođen 1966. godine

9.    Samir Solaković, rođen 1972. godine

10.    Fatmir Muratović, rođen 1972. godine

11. Muharem Alešević, rođen 1973. godine

12. Husein Balagić, rođen 1954. godine

13. Ale Hodžić, zv. „Pumparica“, rođen 1970. godine

14.    Edin Domazet, rođen 1970. godine

15.    Ejub Koženjić, zvani Ejko i Šeširdžija, rođen 1961. godine

16.    Ibrahim Nadarević, rođen 1965. godine

17.    Said Mujić, rođen 1960. godine

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata 5. korpusa Armije RBiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Podsjećamo, Dudakovića i 11 osoba SIPA je uhapsila 27. aprila, ali je prijedlog Tužilaštva BiH da im se odredi jednomjesečni pritvor odbijen, nakon čega se Dudaković branio sa slobode.Zadnje dodane

Preminuo Slobodan Popović

Nekadašnji istaknuti član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, a potom i Partije demokratskog progresa, Slobodan Popović, preminuo je jučer u Banjaluci

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.