Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

IVANA I BATKO: Naš narod nije naviknut da nagradi dobrotu i rad- mi samo nagrađujemo strah i bahatost

08. 10. 2018 - 14:12
|
|
by udrimuski.ba/Vanja Šunjić
|
foto: udrimuski.ba

„Duh Dejtona smo toliko istumačili, da je od njega ostao samo duh.“- izjavila je politička analitičarka Ivana Marić.

Marić je bila gošća u jutrošnjem izdanju emisije „Udri muški“, koju uređuje i vodi dr. Amlir Čehajić- Batko. 

 Ne čudi što građani ne razumiju i ne tumače pravilno Dejtonski sporazum, ali je nevjerovatno da kandidati ne znaju za šta su se kandidovali. Svaki od tri člana predsjedništva treba da se brine za građane Bosne i Hercegovine, a ne za članove svog naroda. No, naši prethodni članovi su to toliko promijenili i dolazi se do zaključka da su izabrani teritorijalno, što nije tačno. Bilo ko iz Bosne i Hercegovine mogao je da glasa za bilo kog člana predsjedništva. 

Dok Fadil Novalić šalje pisma penzionerima i obećava im da će penzije stizati na vrijeme, penzionerima u Njemačkoj će se povećavati penzija, jer će penzioni fond puniti mlada radna snaga iz Bosne i Hercegovine. 

Naši političari preusmjeravaju tokove rijeka, uništavaju fabrike, imaju pozamašan staž na sudu, pjevaju po svadbama, otvoreno govore kako su djeci omogućili višemilionske kompanije, a onda ocu ubijenog djeteta kažu da 8. oktobra ide s Trga Krajine. I na kraju ponovo oni dobiju glasove. 

Ko je ovdje lud?

Mi ne volimo demokratiju i uvijek na kraju glasamo za nacionalističke stranke. Čak je i u Evropi, gdje su sređena socijalno-ekonomska pitanja i kultura demokratije duža, evidentan rast radikalizma. 

Građani konstantno tvrde da su njihovi najveći problemi korupcija, organizovani kriminal i nezaposlenost, a kad izađu na izbore, ponovo glasaju za „svoje“, pa se nameće da je nacionalni, ispred egzistencijalnog interesa.

Naš narod nije naviknut da nagradi dobrotu i rad, mi samo nagrađujemo  strah i bahatost. 

„Žao nam je što ljudi nisu iskoristili priliku da izaberu najbolje među nama.“- konstatuje Marić. 

Bošnjački članovi predsjedništva su jako blizu, to je par hiljada i možda se može nadoknaditi definitivnim brojanjem i glasovima iz odsustva, to će se vidjeti u narednih mjesec dana. Ali, nije važno ko glasa, nego ko broji glasove.

Problem je i mala izlaznost, jer tu može da se manipuliše. 

Naš narod nije napaćen i prestrašen, svjesno smo izabrali ove opcije. Ne živimo u toliko mraku, kako po nekad želimo da stvorimo sliku. Imamo medije koji nisu podobni, ali birači ne žele da naprave otklon od svog prvobitnog stava '90-ih. Građani idu za onima uz koje se osjećaju najsigurnije, bez obzira što ih taj izabrani tuče. 

Treba nam demokratski odgoj, kako ne bismo birali one koji nas tlače. 

„Nakon glasanja nema kanjanja, ali ovdje je najbolje i vrijedi se boriti, jer prave vrijednosti će se kad-tad ukazati.“- složili su se Marić i Čehajić.

 Zadnje dodane

Govornica: Rubina Čengić i Vojin Mijatović

Današnji gost u emisiji Govornica na Radiju OTVORENA MREŽA je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH. Čengić i Mijatović će razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji, CIK-u BiH, te o lopovlucima vladajucih i samozvanih opozicionih, kako on navodi

Preporučujemo