Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

CIA skinula oznaku tajnosti sa sovjetskih viceva

21. 09. 2018 - 13:42
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

U Sovjetskom savezu, međutim, nisu bili tako otvoreni

Centralna obavještajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti s viceva koje su njeni agenti sakupljali u tadašnjem Sovjetskom savezu i slali u Lengli.

Većina viceva je iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Američki mediji prenose da su oni sakupljani na zahtjev predsjednika SAD iz tog vremena Ronalda Regana (Reagan), koji je volio šale kako na svoj tako i na tuđi račun.

U Sovjetskom savezu, međutim, nisu bili tako otvoreni.

Među dokumentima s kojih je skinuta oznaka "tajno" nalazi se, naprimjer, i informacija da je čovjek koji je ispričao vic u kome je Staljina opisao kao "glavatog" dobio 15 godina robije. Godinu je robijao zbog "neprimjerenog izražavanja", a ostatak zbog "otkrivanja državne tajne".

viceviZadnje dodane

Kako izgleda ljubav koja traje zauvijek?

Možda još uvijek niste sigurni postoji li takva ljubav, niti je li baš vaša jedna od takvih, no ovi znakovi pokazuju da je velika vjerojatnost da to doista je to!

Preporučujemo

Damir Marjanović:“Obrazovanje je bilo prva žrtva Dejtona“

„Kad imate tim i kad u timu imate ljude koji vam pomažu, vi ostvarujete maksimalno; a kad imate tim koji to ne radi, onda je vrijeme da se pomjerite u stranu i prepustite to nekome drugom.“- kaže prof. dr. Damir Marjanović u „Udri Muški“, komentarišući svoju ostavku u Predsjedništvu Naše stranke

Dekadencija, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U drugoj Dekadenciji, emisiji za kulturnu dekontaminaciju, Vanja Šunjić je ugoslita novinara, književnika i urednika Andriju Škaru. Razgovarali su o knjigama, muzici, odrastanju i Sedmoj republici