Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Jeziv prizor: Paukova mreža prekrila grčku obalu

21. 09. 2018 - 08:14
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: prtscr / video

Ogromno područje travnate vegetacije i palminih stabala u laguni prekriveno je paučinom

Topliji vremenski uvjeti u zapadnoj Grčkoj proizveli su spektakularan i pomalo jezivi prizor, paukovu mrežu dugu 300 metara.

Ogromno područje travnate vegetacije i palminih stabala u laguni u mjestu Aitoliko prekriveno je paučinom. Stanovnici kažu da ova pojava do sada nije viđena.

Eksperti kažu da je ovo sezonski fenomen koji uzrokuju pauci vrste Tetragnatha, koji mogu izgraditi velika gnijezda za parenje. Zbog povećanja broja komaraca došlo je i do povećanja broja paukova.

Smatra se da je drastičnom povećanju populacije paukova doprinijelo i naglo povećanje broja komaraca. Profesorica biologije i genetike na Univerzitetu Demokrit Marija Čatzaki (Maria Chatzaki) rekla je za medije da visoke temperature, dovoljna vlažnost i obilna hrana stvaraju idealne uvjete za reprodukciju ove vrste u velikim brojevima.

- Izgleda da pauci koriste ove uvjete i zabavljaju se. Pare se, razmnožavaju i stvaraju novu generaciju. Oni nisu opasni za ljude i nisu uzrokovali štetu flori - zaključila je profesorica.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!