Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

ZAVRŠIO JE 4. VIVA FILM FESTIVAL: Grand Prix otišao je u ruke Francuza Andrea Russella, za film “Naše korijenje”.

17. 09. 2018 - 12:42
|
|
by Vanja Šunjić/udrimuski.ba
|
foto: viva.ba

Završio je 4. Viva film festival. Grand Prix otišao je u ruke Francuza Andrea Russella, za film “Naše korijenje”.

Viva film festival, međunarodni festival dokumentarnog ekološkog, religijskog, turističkog i bh. omladinskog filma trajao je u Sarajevu 12-16 septembra.

Osim centralne manifestacije u Sarajevu, projekcije su bile još u 11 bh. gradova: Vitezu, Orašju, Ljubuškom, Bihaću, Prijedoru, Goraždu,  Mostaru, Vitezu, Varešu, Kaknju, Puračiću i Kreševu. 

Image may contain: 7 people, people standing

Na festival je ove godine prijavljen rekordan broj filmova, a od njih 1550 iz 110 zemalja svijeta, u zvaničnu selekciju je ušlo 119 filmova; po 33 filma iz kategorija ekologija, religija i turizam, te 20 omladinskih filmova, koje su tokom prethodne godine napravili mladi filmejkeri iz Bosne i Hercegovine, na radionicama Viva škole filma „Od ideje do realizacije dokumentarnog filma“.

Počelo je

Prilikom ceremonije otvaranja, Valenit Inzko, Visoki predstavnik u BiH i Počasni predsjednik Savjeta Festivala, napravio je osvrt na festival tokom 4 godine postojanja. Naglasio je da ga posebno raduje međusaradnja mladih u našoj državi, kroz festivalske aktivnosti.

Četrvti Viva film festival u punoj Sali Art Kina Kriterion otvorio je film „Saraj'vo“, autor Mustafa Mustafić.

Image may contain: one or more people

U pozdravnom govoru, Ratko Orozović, Art direktor festivala naglasio je da je ovaj festival, prevedemo li ga u životni vijek djeteta stasao i prohodao, te da će biti sve čvršći i veći.

Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene, član žirija u kategoriji ekološki film i istakao koliko je važno kroz kulturu i umjetnost osvještavati važna pitanja poput ekologije.

Fra Joso Oršolić, ravnatelj humanitarno-kariativne organizacije „Kruh Svetog Ante“ i dugogodišnji član žirija u kategoriji religijski film istakao je da su ovakvi festivali i dokumentarni filmovi koji tematiziraju religiju bitni za razumijevanje drugih i pomirenje.

Mladen Rudež predsjednik i osnivač „Fondacije za razvoj i obnovu Regije Vareš“ i član žirija u kategoriji turistički film, naglašava da promocija turizma kroz medij filma i značaju turizma za našu zemlju, koja postaje respeklabilna turistička destinacija.

Izlet u Kakanj i Visoko

Gosti i učesnici festivala imali su priliku da idu na izlet u Kakanj. U Kaknju je domaćin bila Cementara Kakanj, društveno-odgovorna fabrika, koja je dokaz da priroda i industrija mogu da opstaju u sinergiji. Prije obilaska cementare i zanimljive prezentacije procesa proizvodnje cementa, upriličen je okrugli sto na temu industrija i zaštita okoliša, gdje su uvodničari bili Izudin Neimarlija zamjenik direktora Cementare Kakanj, Željko Majstorović klimatolog i član žirija Viva film festivala u selekciji ekološki film, te Mladen Rudež.

Image may contain: one or more people and outdoor

Internacionalni učesnici festivala su na okruglom stolu diskutovali o dobrim i lošim praksama svojih zemalja, kada su u pitanju ekologija i industrija. 

Nakon zanimljivog industrijskog prijepodneva u Kaknju, ekipa Viva festivala se zaputila u Visoko, u Arheološki park „Bosanska piramida Sunca“, gdje im je domaćin bio Semir Osmanagić, utemeljitelj ovog arheološkog parka. Nakon obilaska tunela Ravne i svih znamenitosti u ovom kompleksu, u novootvorenom multimedijalnom centru upriličena je promocija filmova iz ovogodišnje selekcije Viva film festivala, a interesovanje publike je bilo takvo da se tražila stolica više.

Image may contain: 9 people, crowd and indoor

Svi autori su imali priliku da se lično predstave publici i da kažu nešto više o idejama njihovih filmova i porukama koje nose.

Ove godine Viva film festival jedan dan je gostovao u Visokom, ali zbog obima interesovanja i posjećenosti, od sljedeće godine ovaj će grad biti novi punopravni festivalski centar, istakli su organizatori.

Turski film o bh. umjetniku

Na festivalu je prikazan i film o mladom bh. skulptoru Adisu Lukaču, "Roses From Ashes" u režiji Onura Koka. Film je već imao premijere širom svijeta i dobio značajna priznanja, a u BiH je prikazan premijerno.

Image may contain: 2 people, people sitting and beard

Inspirativni obilazak Sarajeva

Učesnici festivala obišli su i Sarajevo. Tradicionalno, obilazak je počeo ispred Vijećnice, nakon čega su se nastavlie redati znamenitosti našeg glavnog grada; Principov most, Baščaršija, Begova džamija, Katedrala Srca Isusova, Saborna crkva, Jevrejski muzej, i naravno, Vječna vatra.

Filmski umjetnici nisu krili oduševljenje našim glavnim gradom, a većina njih je prvi put u Sarajevu. 
Uživali su u kulturno-historijskim znamenitostima. Divili su se spoju kultura, religija i epoha kojima odiše Sarajevo. Prvi put su vidjeli tradicionalne bosanske zanate i gastronomsku ponudu. 

Posjeta BiH, Sarajevu  i Viva film festivalu zasigurno će ostaviti pečat na njih i možda ćemo na sljedećem festivalu gledati neki film posvećen našoj kulturi.

Image may contain: 12 people, people smiling, people standing, crowd and outdoor

Posljednji dan

Prva polovina posljednjeg dana festivala već tradicionalno je posvećena najmlađim učesnicima, koji su u ranim jutarnjim satima došli u Sarajevo. Njih 80 je u Art Kinu Kriterion gledalo projekcije bh. omladinskih filmova koje su sami napravili, na prošlogodišnjoj Viva školi filma „Od ideje do realizacije“. Mališani su razmjenjivali iskustva, bodrili jedni druge i sklapali prijateljstva. Jasno je da su oni budućnost bh. filma.

Image may contain: 2 people, people smiling, people on stage and people standing

“Ovogodišnji festival je dostigao vrhunac po broju prijava. Lakše je nabrojati države odakle nismo imali prijave, nego one koje su se prijavile. Iduće godine očekujem pet festivalskih dana i više od 12 festivalskih centara. Idemo naprijed krupnim koracima u jednu svjjetliju budućnost.”- izjavio je Ratko Orozović, Art direktor festivala.

Vrijeme je za pobjednike

Stručni žiri ove godine imao je nimalo lak zadatak. Konkurencija je bila jača nego ikada i svi koji su ušli u zvaničnu selekciju od preko 1500 prijavljenih filmova su pobjednici.

Zlatni, srebreni i bronzani leptir za najbolji ekološki film odabrao je stručni žiri u sastavu: Dževdet Tuzlić, Amir Hosseini Nouri, Tarik Kupusović, Željko Majstorović i Martin Tajs, a nagrade su osvojili: 
3. “Drvo i ja”, Marko Dimić, Hrvatska
2. “Arsenik, plačni ubica”, Andreal Ewels, Njemačka
1. “Put jedne niti”, Nebojša Ilić, Srbija

Žiri je odabrao najbolje i u kategoriji turistički  film. Njima je uručena  zlatna srebrena i bronzana klapa. Članovi žirija u ovoj kategoriji bili su: Dana Emanuela Constanitnescu, Dario Novalić, Mladen Rudež i Martin Kačo, a nagrade za najbolji religijski film dobili su:
3. “Razgovor s prošlošću”, Teodora Prassa, Grčka
2. “Misija uspon”, Anel Čolo, BiH
1. “Otkrij Imotski”, Ivan Čolić i Marko Kovačević

Žiri je odabrao najbolje i u kategoriji religijski film. Njima su uručeno zlatno srebreno i bronzano drvo. Tea Đurić, Jakob Finci, fra Joso Oršolić i prof. dr Senadin Lavić,  bili su sastav žirija, a najbolji filmovi su:
3.  “Ko sam ja”, Rose Hanavi, Indija
2. “Purnami (pun mjesec)” , Basak Gaziler Prasad, Indija 
1. “Ruže iz pepela”, Onur Kök, Turska 

Grand Prix 4. Viva film festival otišao je u ruke Francuza Andrea Russella, za film “Naše korijenje”.

Image may contain: 1 person, standing and beard

“Počastvovan sam što sam dobio ovu nagradu. Čak i prije nego što sam pozvan na ovaj festival, planirao sam da posjetim Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, tako da sam ovdje stigao malo prije festivala. Pogledao sam mnogo filmova na festivalu i zaista je bilo dobrih ostvarenja, ali moj je pokrio nekoliko aspekata i zato smatram da je najbolji po ocjeni žirija. ”- kaže pobjednik ovogodišnjeg Viva film festivala.

Image may contain: 16 people
Najbolje filmove u kategoriji bh. omladinski film, zlatnu, srebrenu i bronzanu kameru, odabrao je žiri u sastavu: Ines Tanović, Željka Šulc, Raid Faure Abu Zaideh i Carlo Marcotulli. 
Treću nagradu, bronzanu kameru i foto aparat CANON EOS 4000 D osvojili su mladi iz Fojnice, s filmom “Odoh ja iz Fojnice”.

Drugu nagradu, srebrnu kameru i Canon EOS 4000 D osvojili su mladi iz Tuzle za film “Zabranjena ljubav”.

Prva nagrada otišla je u ruke mladima iz Orašja, za film “Pola meni-pola meni”, a osim zlatne kamere u ovaj grad ide i Canon EOS 2000.

Image may contain: 15 people, people smiling

Organizatori, prijatelji i učesnici festivala se raduju idućem, 5. Viva film festivalu, a do tada, festivalski pozdrav, Veni vidi vici, viva.

 

 Zadnje dodane

Rabija bila prva žena iz svog kraja koja je otišla na bauštel

Život Rabije Karić, 70-godišnjakinje iz Orahovice Donje kod Gračanice, nije bio lagan. Kao najstarije dijete u mnogočlanoj porodici, radila je i ženske i muške poslove u kući i van nje te imala obaveze prema mlađoj braći i sestrama, koji su rasuti po svijetu: od Malezije i Njemačke do Hrvatske i Slovenije

24 MØNØLØG

Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u Galeriji Zvono u Sarajevu, od 18. februara 2018. bit će postavljena izložba grafika i video instalacija 24 MØNØLØG

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.