Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Stari, sjećate li se Trabanta? Mladi, znate li šta je Trabant?

01. 09. 2018 - 12:04
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: avaz

Prvi automobil napravljen od plastike

Nije česta prilika naići na oldtajmera u našem glavnom gradu, a još manje jednog ovakvog.

Možda je već pomalo i zaboravljen, ali Trabant 601 iza sebe ima dugu karijeru na cestama. Koliko, ustvari, znamo o ovom automobilu?

Trabant 601 je prvi automobil čija je karoserija bila napravljena od plastike, zbog činjenice da su zapadne zemlje ukinule isporuke metala za Istočni blok.

Kako bilo, popularni Trabant predstavlja perjanicu automobilske proizvodnje nekadašnje Istočne Njemačke.

Imao je dvocilindrični motor obima oko 600 kubnih centimetara i 26 konjskih snaga, koji je u godinama koje su dolazile dotrajao te je proizvodnja prebačena na četverotaktne, kako bi se sustigli zapadni konkurenti.

Proizvodnja je prestala pred pad Berlinskog zida 1981., a prvi automobili su se na proizvodnoj traci pojavili 50-ih godina prošlog stoljeća.

Zanimljiva činjenica je da se u SAD svake godine, na proslavi godišnjice pada Berlinskog zida, model Trabanta koristi za rušenje zida, koji se prethodno napravi od kartona.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Odbojkaši Srbije prvaci Evrope

Zanimljivo, ovo je drugi put u istoriji da su i odbojkaši i odbojkašice aktuelni šampioni Evrope. Prethodno se to dogodilo prije osam godina.

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“