Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Za deset godina postojat će uređaj koji će nam sugerirati šta da jedemo na osnovu našeg DNK

03. 01. 2019 - 10:42
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

Socijalni fenomen

Za pet do 10 godina ljudi će mnogo bolje razumjeti ono što jedu, a u budućnosti će koristiti uređaje koji će biti povezani s našim DNK, koji će nam ukazivati šta je najbolje da jedemo.

To je poručila dr. Morgan Gaj (Guy), čija je uža specijalnost ishrana ljudi, a do ovog zaključka došla je sa svojim istraživačkim timom. Riječ je, kako predviđaju, o uređajima koje ćemo koristiti u svojim kuhinjama i prodavnicama, a na osnovu čije analize ćemo birati namirnice kojima bi naš organizam ostvarivao pun potencijal.

Gaj primjenjuje savremeni pristup istraživanju historije, prirode, globalnih kultura, marketinga i ponašanja potrošača na osnovu kojih dolazi do predviđanja o ishrani. Smatra da se okus može posmatrati kao socijalni fenomen iako ga doživljavamo kao biološko iskustvo.

Kultura, tradicija, religija i pakovanje proizvoda neki su od faktora koje ovaj istraživački tim koristi za kreiranje predviđanja.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Bajtal: Dodik nije u stanju da se dogovori s Miloradom

''Živimo u jednoj psihološki krajnje difuznoj situaciji koja nam uskraćuje sva demokratska prava. Mi smo goli, bosi, bijedni, gladni, nezaposleni, marginalizirani sa nagaženim dostojanstvom prosječnog građanina''