Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Upitan nastup NBA tandema u dresu BiH: Savez nema novca za osiguranje Nurkića i Muse

23. 08. 2018 - 12:14
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Sedam dana prije okupljanja košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine pod velikim je znakom pitanja hoće li Savez naše države ne samo okupiti najjači sastav za predstojeći kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo nego i hoće li uopće pronaći novac za odlazak u Finsku, kojoj bismo trebali gostovati 13. septembra!

Potpredsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Sejo Bukva naglašava da je KSBiH, zahvaljujući enormnom zalaganju pojedinaca, uspio zatvoriti finansijsku konstrukciju za seniorski ciklus u junu, kao i nastup mlađih selekcija na evropskoj sceni ovog ljeta.

No, mogućnosti KSBiH su iscrpljene i bez podrške države svaka naredna reprezentativna aktivnost gotovo da spada u nemoguću misiju, uključujući predstojeće nastupe u kvalifkacijama.

 
(Bukva: Ništa od podrške države)

Dvije prepreke

- Iskreno, i ovo do sada što smo ostvarili, kad govorim s aspekta finansija, već se može nazvati podvigom. Međutim, sada smo došli do zida. Pred nama se nalaze dvije velike prepreke za koje ne znam kako ćemo i hoćemo li ih uopće savladati - kaže Bukva i pojašnjava o čemu se radi. 

- Poznato je da bismo u ovom ciklusu trebali biti jači za naše igrače iz NBA lige Jusufa Nurkića i Džanana Musu. Njihova želja nije upitna, međutim, da bi se to realiziralo, Savez mora uplatiti osiguranje za njih dvojicu NBA ligi.

Poslali smo upit u NBA i čekamo odgovor o kojoj je tačno sumi riječi, ali kolika god da je, mi u ovom momentu nemamo novca da pokrijemo osiguranje. Drugi problem je i odlazak u Finsku, Savez to nije u mogućnosti sam finansirati - naglašava Bukva. 

Podnio ostavku  

Prema njegovim riječima, glavni problem je činjenica da se država, uprkos brojnim apelima iz Košarkaškog saveza BiH, ali i konkretnim prijedlozima, nije jasno odredila prema sportu, odnosno košarci, te da od ovih institucija praktično i nemaju nikakvu podršku. 

 
(Musa: Dvije utakmice u septembru )

- Član Upravnog odbora Mirsad Đolagić i ja najviše smo bili u kontaktu s predstavnicima državnih vlasti.

Vodili smo brojne razgovore, nastojali da se situacija promijeni, da nam država jasno kaže na koji budžet možemo računati kada je njihova podrška reprezentaciji u pitanju.

Međutim, sve je, praktično, bilo uzalud, ništa se nije promijenilo, država je digla ruke od nas, što zaista djeluje obeshrabrujuće. Zbog toga sam podnio ostavku na mjesto u Upravnom odboru Košarkaškog saveza BiH, no ostat ću tu još ovaj ciklus da pomognem koliko mogu. Kao što sam više puta isticao, bez velikih promjena kada je u pitanju odnos države neizvjestan je opstanak ne samo Košarkaškog nego i ostalih saveza na nivou BiH - rekao je Bukva.

Dvije pobjede 

U drugu fazu kvalifikacija “Zmajevi” su prenijeli dvije pobjede, odnosno ukupno osam bodova, koliko ima i Bugarska. Francuska ima maksimalnih 12, Češka 11 te Rusija i Finska po devet.

Naša selekcija će odigrati šest mečeva (po dva s Finskom, Češkom i Bugarskom) u grupi K, iz koje će tri prvoplasirane selekcije izboriti pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Kini.

Okupljanje u Sarajevu

”Zmajevi” će se okupiti 30. avgusta u Sarajevu. Na spisku stručnog štaba nalaze se imena 19 igrača koji su pozvani na pripreme uoči gostovanja Finskoj u Espu (13. septembar) te duela sa Češkom u Sarajevu (16. septembar).

To su sljedeći košarkaši: Nemanja Gordić, Adi Zahiragić, Darko Talić, Amar Gegić, Džanan Musa, Edin Atić, Almir Hasandić (bekovi), Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Milan Milošević, Nedim Buza, Emir Sulejmanović, Amar Alibegović, Ajdin Penava, Miralem Halilović (krila), Jusuf Nurkić, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović i Markus Lončar (centri). 

TAGOVI:Zadnje dodane

Nurkić: Mnogo toga možemo naučiti od njega

Naš najbolji košarkaš Jusuf Nurkić, koji strpljivo čeka nastavak NBA sezone, pronašao je novog prijatelja. Naime, košarkaš Portland Blejzersa se pohvalio novom fotografijom na društvenim mrežama

Pojedine NBA ekipe od 1. maja kreću s treninzima

Od 1. maja NBA momčadima bit će dopušteno otvaranje trening centara za pojedinačne treninge, ali to vrijedi samo za one klubove koji se nalaze u saveznim državama u kojima su na snazi ublažene mjere zaštite od širenja zaraze novim koronavirusom ili ne postoji zabrana napuštanja domova

Preporučujemo