Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Preko 5, 5 miliona KM ušteđevine: Zavirite u imovinu bh. političara!

20. 08. 2018 - 15:08
|
|
by udrimuski.ba/6yka.com
|
foto: 6yka.com

Ova jedinstvena baza sadrži podatke o: političkoj i profesionalnoj karijeri, nekretninama, ušteđevini, primanjima, vozilima, dionicama, kreditima i sudskim postupcima 121 parlamentarca, ministra i drugih izabranih zvaničnika.

Imovina mnogih političara u BiH godinama raste, a neki od njih uz kupovinu brojnih nekretnina stignu i uštedjeti novac. Od danas ove podatke možete pronaći u CIN-ovoj bazi „Imovina političara“.

Ova jedinstvena baza sadrži podatke o: političkoj i profesionalnoj karijeri, nekretninama, ušteđevini, primanjima, vozilima, dionicama, kreditima i sudskim postupcima 121 parlamentarca, ministra i drugih izabranih zvaničnika.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su prikupili više od 2.100 dokumenata koji uključuju: imovinske kartone, vlasničke listove o nekretninama, registre preduzeća u vlasništvu političara, optužnice i presude protiv njih te druge zvanične dokumente.

Od njih 121, koliko ih se nalazi u ovoj bazi, više od polovine su kandidati na ovogodišnjim oktobarskim izborima. Njih 68 su u imovinskim kartonima napisali ili rekli novinarima CIN-a da imaju ušteđevinu koja ukupno iznosi više od 5,5 miliona KM. Neki od njih su kupovali ili prodavali nekretnine. Ove informacije se mogu pronaći u dokumentima dostupnim u bazi.
Baza podataka, uz navedene dokumente, sadrži i biografiju svakog političara. Novinari su uradili više od stotinu intervjua, a bilo je onih koji su odbili razgovarati o sebi ili su izbjegavali direktan kontakt sa novinarima CIN-a.

U bazi su ažurirani podaci predsjednika skoro svih političkih stranaka i funkcionera koji su bili ili su i dalje na odgovornim funkcijama. Također, u njoj se nalaze i novi profili. Detaljne informacije u bazi možete pronaći o: Ismiru Juski - državnom ministru prometa i komunikacija, Izmiru Hadžiavdiću - sekretaru Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), Nenadu Stevandiću - potpredsjedniku Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS), Antonu Kasipoviću - ministru pravde i potpredsjedniku Vlade RS-a, Šerifu Isoviću - v. d. direktora Porezne uprave Federacije BiH, Vojinu Mitroviću - poslaniku NSRS-a, Zilhi Ademaj - ministrici zdravstva Kantona Sarajevo te Draganu Bogdaniću - ministru zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

CIN je prvu ovakvu bazu objavio prije devet godina kada je na isti način obradio podatke za 32 političara, a do 2014. godine taj broj u bazi je porastao na 200. Neki od njih iz ove baze više nisu politički aktivni ili su preminuli zbog čega se njihovi profili više ne nalaze u bazi.

Baza podataka je dostupna na adresi http://imovinapoliticara.cin.ba, pa zavirite!Zadnje dodane

Preporučujemo