Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Svim muslimanima širom svijeta Bajram Šerif Mubarek Olsun

31. 07. 2020 - 08:00
|
|
by udrimuski.ba / Nermina Veljan
|
foto: ilustracija

Bajram je radost za srce i dušu svih vjernika islamske vjeroispovijesti, koji se dijeli sa porodicom, rodbinom, komšijama, prijateljima i svim ljudima dobre volje.

Kurban-Bajram traje četiri dana. Naziva se još i hadžijski, jer se u Meki obavlja hodočašće, a hadž doslovno znači kretanje i napor da se nešto savlada. Hadž je jedna od pet osnovnih dužnosti muslimana, koji je trebaju obaviti barem jednom tokom života, ako im to finansijske mogućnosti dozvoljavaju

Muslimani se u vrijeme kurbanskog bajrama prisjećaju da je požrtvovanost sastavni dio ljudskog života.

Prema muslimanskim propisima, nakon klanjanja bajram-namaza, tradicionalno se prinosi žrtva – kurban, a kurbansko meso odvaja se na tri dijela. Jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurban-bajram je blagdan žrtvovanja svega prolaznog, materijalnog, lošeg, beskorisnog, zarad približavanja Bogu.

Svima koji obilježavaju ovaj praznik redakcija portala udrimuski.ba želi da ga provedu u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći, miru i blagostanju, te da šire ljubav i povjerenje.

Posebno želimo Bajram čestitati bolesnima, nemoćnim i nezaposlenima, sa željom da bolesnim podari zdravlje i olakšanje, nemoćnima povrati snagu, a nezaposlenima nadu i nafaku!

U nadi da će dani koji dolaze donijeti više radosti i zadovoljstva – Bajram Šerif Mubarek Olsun!

TAGOVI:Zadnje dodane

Koliko prijatelja nam je potrebno?

Zahvaljujući Facebooku, Twitteru, Instagramu i Snapchatu imamo više 'prijatelja' nego ikad prije, ali ti prijatelji ne sjede na našim sofama i ne oplakuju naše propale veze

Preporučujemo