Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Pročitajte koje je cvijeće jestivo

26. 07. 2019 - 13:40
|
|
by udrimuski.ba / radiosarajevo.ba
|
foto: screnshot

Neke vrste cvijeća odavno su se udomaćile u našim kuhinjama, bilo kao začin (šafran), bilo kao namirnica (brokula, cvjetača, artičoka, cvijet tikvice i bazge), a najčešće u obliku čajnog pripravka (sljez, jasmin, lipa, hibiskus...).

Ovom je prilikom u središtu pažnje cvijeće koje najčešće doživljavamo samo kao ukras, a ono je i jestivo i hranjivo, piše Brzo i fino.

Lista jestivog cvijeća poprilično je dugačka: ruže, maćuhice, lavanda, tratinčice, kadife, maslačci, ljubičice, suncokreti, jorgovan, karanfili i tulipani najzastupljenije su jestive vrste našeg podneblja, koje se mogu naći u gotovo svakom vrtu ili livadi. Osim njih, u kulinarstvu se naravno može koristiti i cvijeće svih začinskih biljaka – ružmarina, kadulje, bosiljka, bijelog luka.

Iako jestivo cvijeće raste čak i samoniklo u urbanim sredinama, branje na takvim mjestima ne preporučujemo. Odnosno, berite ga ako će završiti u vazi, ali nikako na tanjiru! Cvijeće koje planirate konzumirati berite što dalje od naseljenih područja, prometnica i onečišćenja.

Nakon branja cvjetove uronite u hladnu vodu u koju možete dodati i malo soli, potom ih posušite na papirnom ručniku.

Poslije čišćenja cvjetovi su spremni za dodavanje jelima – kako slatkim, tako i slanim.

Cvijećem možete uljepšati i različite napitke. Najbolji efekt ćete dobiti ako cvijeće stavite u kalupe za led, dolijete vodu i zaledite. Cvjetne kockice leda koristite u koktelima, ledenom čaju i sokovima.

 Zadnje dodane

Preporučujemo