Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Roboti zamjenjuju konobare u kineskim restoranima (VIDEO)

12. 08. 2018 - 15:20
|
|
by udrimuski.ba/6yka.com
|
foto: 6yka.com

Roboti su zadnje vrijeme sve češće postaju zamjena za ljudsku radnu snagu u restoranima kineske metropole, navodi portal Phys.org.

Modernizacija prodaje i robotizacija restorana

Mali robot-konobar kreće prema stolu, podiže stakleni poklopac kako bi otkrio vrući pladanj na kojem se nalazi jastog pripremljen na šangajski način te najavljuje sporim, mehaničkim tonom: "Uživajte u vašem jelu".

Futuristički koncept restorana najnovija je inicijativa u nastojanjima kineskog giganta elektroničke trgovine Alibaba za modernizacijom servisa i prodaje u zemlji u kojoj su robotika i umjetna inteligencija u velikoj mjeri integrirane u trgovinu. Povećanje efikasnosti i snižavanje troškova rada glavni su ciljevi Alibabinog robota.

"U Šangaju konobar košta i do 10,000 juana (1500 dolara) mjesečno. To su stotine tisuća juana godišnje. A nama su potrebni ljudi koji će raditi u dvije smjene", govori Cao Haitao, upravitelj proizvoda u tvrtki Alibaba te tvorac ovog koncepta.

No dvije smjene nisu potrebne za robote, a oni su na poslu svaki dan. Restorani su vezani uz Alibabin novi lanac poluautomatiziranih supermarketa HEMA, u kojima kupci namirnica pune svoje "kartice" putem mobilne aplikacije, a roba im se isporučuje na kasu putem sustava na stropu ili dostavlja izravno na kućnu adresu.

Alibaba trenutačno broji 57 HEMA marketa u 13 kineskih gradova, od kojih svi planiraju uvesti robotske restorane. Industrijski stručnjaci smatraju da oni više služe kao dokaz Alibabine tehnološke nadmoći nego kao ozbiljan model poslovanja u zemlji s relativno niskim troškovima rada.

Automatizirana nacija

Budući da digitalni oblik plaćanja putem mobilnih telefona već sada potiskuje novac u kupnji mnogih proizvoda, rastući broj ljekarni, knjižara i drugih poduzeća otpustio je blagajnike te dozvolio kupcima da naruče i plate željeni proizvod koji im često dostavlja robot. Koncept Robot.He posjetiteljima omogućuje rezervaciju stolova i narudžbu jela putem aplikacije, a novost koju je restoran uveo dovodi do povećanja redova u njemu. Iz restorana poručuju da automatizacija pomaže u održavanju niskih cijena u njemu, što je dodatni mamac za 20-godišnjeg posjetitelja Ma Shenpenga, koji ga posjećuje jednom tjedno.

"U drugim restoranima obrok za dvije do tri osobe obično košta 300 do 400 juana, no ovdje čitav ovaj veliki pladanj s hranom košta tek nešto više od 100 juana", govori Shenpeng.

Zagovornici umjetne inteligencije u Kini predviđaju da će roboti jednog dana obavljati niz važnih djelatnosti kako raste životni standard, od dostave do pranja podova i druženja s ljudima, dijelom zbog smanjenja radne snage u Kini kao posljedice politike koja obiteljima ne dopušta više od jednog djeteta.

Wang Hesheng, profesor robotike na Sveučilištu Jiaotong u Šangaju, vjeruje da bi robotika mogla procvasti ako troškovi rada u Kini nastave rasti. Tek tada bi, smatra znanstvenik, roboti mogli konkurirati ljudima, prenosi Phys.org.

 Zadnje dodane

Hawkingov glas putuje u svemir

Posmrtni ostaci Stephena Hawkinga će biti smješteni pored najvećih britanskih naučnika nakon što njegov pepeo bude pokopan u Westminsterskoj opatiji, između grobova Charlesa Darwina i Isaaca Newtona.

Preporučujemo