Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Tek kupljenu odjeću odmah oprati

30. 08. 2018 - 15:21
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

Bakterije, gljivice i uši lako se mogu nataložiti na tkanini nove odjeće

Bakterije, gljivice i uši lako se mogu nataložiti na tkanini nove odjeće jer je dug put od početka proizvodnje do krajnjeg kupca. Zato je važno čim je kupite novu odjeću oprati – savjet je dr. Donalda Belsitoa, profesora dermatologije na Univerzitetu “Columbia” u Njujorku.

On navodi da je zabilježio slučajeve kada su uši na ljude prešle s odjeće koju su samo probali u prodavnici, a postoje i zarazne bolesti koje se mogu prenijeti putem odjeće.

Pranje odjeće, pravo iz prodavnice, kaže dr. Belsito, smanjuje vjerovatnoću dobijanja osipa, a posebnu pažnju treba obratiti na odjeću u kojoj se tijelo znoji.

Boje i smole formaldehida, pronađene na novim odjevnim predmetima, mogu izazvati alergijske reakcije. Osim toga, nije moguće ni saznati koliko je ruku dodirnulo vašu tek kupljenu odjeću. Osim toga odjeća se proizvodi u raznim dijelovima svijeta, pa su tako i hemikalije koje se koriste različite.

Čim kupite svakako treba oprati čarape, intimno rublje, potkošulje, sportsku odjeću, majice, pantalone, haljine, suknje, kupaće kostime i pidžame.

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.