Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Nestvarne scene u Kikindi: Rode šetaju putem, saobraćaj stoji

10. 08. 2018 - 10:15
|
|
by telegraf /udrimuski.ba
|
foto: telegraf.rs

Slučajni gosti koji su nenadano sletjeli na drum u selu Sajanu, nedaleko od Kikinde, nakratko su zaustavili saobraćaj u ovom vojvođanskom mjestu. Nekoliko bijelih roda prošetalo je glavnim sokakom, a nesvakidašnju sliku zabilježila je Zorica Bubalo Čanak iz Kikinde koja kaže da je prizor bio prelijep i da se ovaj par bijelih roda nonšalantno prošateo dužinom puta.

- Odjednom su se stvorile na putu, naravno, odmah smo zaustavili auto, a one su nastavile da se kreću u pravcu Kikinde. Rode nisu ptice koje slučajno dolaze u naše krajeve, ovdje se gnijezde, a osim sova koje su za najveće stanište na planeti izabrale Kikindu, rode su nam, također, domaće ptice - rekla nam je Zorica.

Da rode vrlo rado posjećuju ove krajeve, potvrdio je za portal Telegraf.rs Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Sasvim je normalna pojava da sada vidite rode, trenutno se gnijezde i okupljaju pred seobu. U Zrenjaninu i okolini ima najviše roda, registrirano je oko 400 parova u ovom dijelu Vojvodine - istakao je Ružić.

rode1

Prema 7. međunarodnom popisu bijelih roda koje je provedeno u okviru Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na teritoriju Srbije registrirano je oko 1.300 parova, najviše ih se nalazi u Zrenjaninu oko 400 parova.

U selu Taraš, nedaleko od Zrenjanina, nalazi se najveći broj bijelih roda, a predvodnik bijelog jata je poznati Prvoje koji svake godine prvi dolazi u ovo selo. Udruženje građana “Taraške rode” početkom jula je popisalo mladunce bijelih roda.

Taraški poletarci su tom prilikom vrijedno vježbali svoja neiskusna i nejaka krila spremajući se za prvi let. Poneki su se već spoznali vještinu letenja, neki su međuvremenu poletjeli, a pojedini mladunci su još sa žudnjom posmatrali starije komšije.

- Ono što je specifično za ovu godinu je da ima dosta parova sa 3-4 mladunca, i čak ima tri para s uspješno podignutih 5 mladunaca. Ali, nažalost, od 30 parova, koliko se vratilo u selo, imamo čak 6 parova koji nemaju podmladak (jedan par još leži, ali ne vjerujemo da će uspjeti da podignu piliće). Nije nam jasan razlog za ovakvu situaciju kod navedenih parova.
- Neki se jesu kasno vratili, ali ne svi. Međutim, priroda je čudo. Uglavnom od tih 24 uspješna para imamo 70 mladunaca, što je u prosjeku tri po paru, što se na kraju ipak može voditi kao izuzetno uspješna godina za te parove - kažu iz Udruženja građana “Taraške rode”.

Zbog najvećeg broja bijelih roda, njemačka Fondacija ''Euronatur'' dodijelila je selu Taraš specijalnu titulu “Evropsko selo roda 2015”. I ne samo u Tarašu, rode možete vidjeti širom Vojvodine.

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.