Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Grčka: Slijedi rušenje hiljade bespravno izgrađenih objekata

08. 08. 2018 - 12:51
|
|
by udrimuski.ba / N1 / SRNA
|
foto: REUTERS/Elias Marcou

Grčka će srušiti hiljade bespravno izgrađenih objekata nakon masovne pogibije ljudi tokom požara koji su pogodili region Atike.

Grčki premijer Alexis Tsipras, čija je vlada optužena za presporu reakciju, rekao je da Grčka više ne smije dozvoliti nezakonitu izgradnju, koja je bila uobičajena decenijama.

Rušenje 3.200 objekata počeće odmah u regionu Atike, uključujući Atinu.

"Haos bespravne gradnje, koja predstavlja opasnost po ljude, više se ne smije tolerisati", rekao je Tsipras.

Bespravna gradnja je uobičajena pojava u Grčkoj. Izgrađeni uz prećutnu saglasnost, mnogi objekti dobijaju dozvole tek kasnije, ali vlasnici nikada nisu kažnjeni, što mnogi vide kao grub, ali efikasan način pridobijanja glasača.

Vlasti kažu da su u mjestu Mati, koji je najviše stradao u požarima, desetine objekata izgrađene bez odgovarajućih dozvola, što je dovelo do toga da mještani nisu mogli da dođu do obale i da se spasu. Većina puteva do mora bila je blokirana zidovima i različitim objektima.Zadnje dodane

Trump želi da kupi Grenland

Američki predsjednik Donald Trump je u više navrata spomenuo da želi da kupi Grenland od danske vlade, a njegova administracija istražuje koje su sve mogućnosti da se sprovede ova transakcija

Preporučujemo

Sarajevo mon amour

Pred brojnom publikom i fantastičnom atmosferom sinoć je zvanično otvoren 25. Sarajevo Film Festival