Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Naši reprezentativci vratili se u domovinu: Za nas ste šampioni

25. 07. 2018 - 13:06
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: avaz

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci sa srebrom u rukama vratili su se jučer u domovinu.

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla dočekalo ih je nekoliko stotina građana, koji su ove hrabre momke pozdravili povicima: “Šampioni, šampioni...”.

Brojne nedaće

Uprkos brojnim nedaćama koje su ih pratile u sklapanju igračke križaljke te nikad jačoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu u Holandiji, najtrofejniji bosanskohercegovački sportisti ko zna koji put obradovali su domaću javnost i pokazali da srebrena medalja itekako može sjati kao ona zlatna.

- Ovo je ogroman uspjeh i možda najteže svjetsko finale. Odigrali smo s najtežim protivnicima, od same grupe s reprezentacijom Egipta, koja je treća u svijetu, pa s Rusijom, koja je prvak Evrope.

Poslije toga na red je došao Brazil, koji je bio viceprvak svijeta, i na kraju smo igrali protiv paraolimpijskog prvaka, reprezentacije Irana. Zadovoljni smo ovim rezultatom, jer smo znali da nas čeka težak put - kazao je naš kapiten Sabahudin Delalić.

Prema riječima Ermina Jusufovića, želja ekipe prije nastupa na Svjetskom prvenstvu bio je i plasman na Paraolimpijske igre koje će biti održane u Japanu 2020. godine.

Taj cilj sad je ispunjen, jer je naša selekcija kao finalista SP-a izborila nastup u Tokiju 2020.

Ispunili cilj

- Potajno smo se nadali da možemo ostati na svjetskom tronu, da možemo savladati Iran, međutim, ovoga puta nismo uspjeli.

Kad uzmemo u obzir sve činjenice koje su nas pratile, ovaj rezultat je možda i najvredniji do sada. Bez obzira na to što nije zlatna, duboko sam uvjeren da je ova medalja itekako vrijedna, možda najvrednija do sada - poručio je Jusufović.

Kurić: Za novi uspjeh 100.000 KM

Reprezentativce je sinoć, po dolasku u Sarajevo, dočekao i kantonalni ministar kulture i sporta Mirvad Kurić, koji je čestitao odbojkašima te najavio da će njihov naporan rad i rezultati biti nagrađeni.

- Rezultati koje postižu ovi momci su fantastični i zaslužuju svu moguću podršku. Oni su naša najtrofejnija reprezentacija. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo pomoglo je sa 140.000 hiljada KM odbojkaše u pripremnom periodu, a sada ćemo ih, nakon ovog uspjeha, nagraditi sa 100.000 KM – rekao je Kurić, koji je pozvao i nadležne federalne i državne institucije da podrže reprezentaciju.Zadnje dodane

Preporučujemo

Chomsky: Deset strategija manipulacije ljudima

Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumijevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod prosjeka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv