Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Naši reprezentativci vratili se u domovinu: Za nas ste šampioni

25. 07. 2018 - 13:06
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: avaz

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci sa srebrom u rukama vratili su se jučer u domovinu.

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla dočekalo ih je nekoliko stotina građana, koji su ove hrabre momke pozdravili povicima: “Šampioni, šampioni...”.

Brojne nedaće

Uprkos brojnim nedaćama koje su ih pratile u sklapanju igračke križaljke te nikad jačoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu u Holandiji, najtrofejniji bosanskohercegovački sportisti ko zna koji put obradovali su domaću javnost i pokazali da srebrena medalja itekako može sjati kao ona zlatna.

- Ovo je ogroman uspjeh i možda najteže svjetsko finale. Odigrali smo s najtežim protivnicima, od same grupe s reprezentacijom Egipta, koja je treća u svijetu, pa s Rusijom, koja je prvak Evrope.

Poslije toga na red je došao Brazil, koji je bio viceprvak svijeta, i na kraju smo igrali protiv paraolimpijskog prvaka, reprezentacije Irana. Zadovoljni smo ovim rezultatom, jer smo znali da nas čeka težak put - kazao je naš kapiten Sabahudin Delalić.

Prema riječima Ermina Jusufovića, želja ekipe prije nastupa na Svjetskom prvenstvu bio je i plasman na Paraolimpijske igre koje će biti održane u Japanu 2020. godine.

Taj cilj sad je ispunjen, jer je naša selekcija kao finalista SP-a izborila nastup u Tokiju 2020.

Ispunili cilj

- Potajno smo se nadali da možemo ostati na svjetskom tronu, da možemo savladati Iran, međutim, ovoga puta nismo uspjeli.

Kad uzmemo u obzir sve činjenice koje su nas pratile, ovaj rezultat je možda i najvredniji do sada. Bez obzira na to što nije zlatna, duboko sam uvjeren da je ova medalja itekako vrijedna, možda najvrednija do sada - poručio je Jusufović.

Kurić: Za novi uspjeh 100.000 KM

Reprezentativce je sinoć, po dolasku u Sarajevo, dočekao i kantonalni ministar kulture i sporta Mirvad Kurić, koji je čestitao odbojkašima te najavio da će njihov naporan rad i rezultati biti nagrađeni.

- Rezultati koje postižu ovi momci su fantastični i zaslužuju svu moguću podršku. Oni su naša najtrofejnija reprezentacija. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo pomoglo je sa 140.000 hiljada KM odbojkaše u pripremnom periodu, a sada ćemo ih, nakon ovog uspjeha, nagraditi sa 100.000 KM – rekao je Kurić, koji je pozvao i nadležne federalne i državne institucije da podrže reprezentaciju.Zadnje dodane

Preporučujemo