Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Jajački srednjoškolci dobili nagradu OSCE-a i 50.000 eura

18. 07. 2018 - 12:31
|
|
by udrimuski.ba/6yka.com
|
foto: 6yka.com

U pismu upućenom jajačkim srednjoškolcima, koje potpisuje Lamberto Zannier, Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine, između ostalog stoji da je žiri odlučio dodijeliti nagradu srednjoškolcima iz Jajca na osnovu njihove „izuzetne smjelosti i poticajnog aktivizma koji je doveo do sprječavanja daljnje podjele u školama u Jajcu, kao i širom zemlje.“

„Prepoznajući istrajnosti i moralni poduhvat ovih hrabrih učenika, te prepoznajući potrebu za inkluzijom i kvalitetnijim obrazovanjem kroz, između ostalog, ulaganje u inovativna sredstva podučavanja koja bi bila dostupna svim učenicima u Jajcu, žirije donio jednoglasnu odluku da nagradi učenike iz Jajca, predstavljene od strane Vijeća učenika Srednje strukovne škole „Jajce“, sa nagradom „Max van der Stoel“ za 2018. godinu“, stoji između ostalog u Zannierovom obrazloženju.

Nagradu uručuje ministar vanjskih poslova Holandije

Nagradu „Max van der Stoel“ je 2001. godine uspostavilo Ministarstvo vanjskih poslova Holandije u čast holandskog državnika i prvog Visokog komesara za nacionallne manjine, Maxa van der Stoela. Od tada se nagrada dodjeljuje svake druge godine pojedincima, neformalnim grupama ili ustanovama kao priznanje za izuzetna dostignuća u promociji integracije i kohezije društva na području država OSCE-a.

Predstavnici Vijeća učenika će nagradu lično primiti od strane ministra vanjskih poslova Holandije prilikom ceremonije koja će biti održana u Hagu 9. novembra ove godine.

Historija i geografija sa fokusom na BiH

Napomene radi, jajački učenici su tokom 2016. i 2017. godine protestovali protiv odluke Vlade SBK da podijeli srednje škole u Jajcu. Pod velikim protiskom javnosti, OSCE-a i stranih ambasada, Ministarstvo obrazovanja SBK je spornu odluku o osnivanju nove srednje škole povuklo sredinom 2017. godine. Osim toga, nacionalna grupa predmeta je proširena na historiju i geografiju koje u fokusu izučavanja imaju BiH, te je sa diploma učenika Bošnjaka uklonjen sporni grb Herceg-Bosne. Učenici hrvatske i bošnjačke nacionalnosti i dalje idu zajedno u školu.

Jajce Press / Samir Beharić

TAGOVI:Zadnje dodane

Stanje na cestama

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BIHAMK-a, zbog intenzivnih sniježnih padavine i mjestimično jačih udara vjetra koji stvara sniježne nanose, ne preporučuje se putovanje bez veće potrebe. Također, policija će iz saobraćaja isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu

Udes na glavnoj saobraćajnici na Dobrinji

U sarajevskom naselju Dobrinja jutros je došlo do udesa na glavnoj saobraćajnici, u ulici Bulevar Mimar Sinana, pri čemu je pričinjena velika materijalna šteta na automobilu marke Suzuki

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.