Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Sastanak Vučića i Dodika: Srbija neće dozvoliti nove "oluje"

15. 07. 2018 - 13:36
|
|
by udrimuski.ba/nezavisne.com
|
foto: nezavisne.com

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Srpska i Srbija 4. avgusta u Bačkoj Palanci obilježiti 23 godina od progona srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".

Dodik je, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, istakao da je to velika stvar za srpski narod.

Predsjednik Srpske je zahvalio Vučiću za pažnju koju pruža Republici Srpskoj kada je riječ o infrasturkturnim projektima, te naglasio kako je najvažniji među njima auto-put koji bi povezao Banjaluku i Beograd.

On je ponovio da Srpska ostaje privrežena da pravac puta, koji finansira Turska, bude preko Višegrada.

Dodik je istakao da je Vučića upoznao o prijetnjama ratom koje je uputio nekadašnji ratni komandant Armije BiH iz Srebrenice Naser Orić, za koje je naveo da su uznemiravajuće za srpski narod, ali i da su institucije Srpske spremne da daju odgovor.

Predsjednik Srpske je zahvalio Vučiću za veoma jasan stav da Srbija više neće dozvoliti nikakve "Oluje".

Dodik je napomenuo da Srpska podržava Srbiju kada je riječ o Kosovu i Metohiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je sa predsjednikom Republike Srpske razgovarao o infrastrukturnim pitanjima, povezivanju Republike Srpske i Srbije i Srbije i BiH.

"Srbija hoće da što pre poveže svoju teritoriju sa teritorijom Republike Srpske i BiH", istakao je Vučić.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi o načinu obilježavanja stotinu godina od pobjede u Prvim svjetskom ratu, te da je dogovoreno formiranje radne grupe.

Prema njegovim riječima, bilo je riječi i o zajedničkim predmetima koje će izučavati djeca u školama Srpskoj i Srbiji.

"Veoma sam zadovoljan što imamo ovakvu vrstu veoma dobre komunikacije, razmene stavova i mišljenja", istakao je Vučić, te dodao da je Dodika informisao o svemu što se dešava sada u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Najvažniji autoput koji bi povezao Banjaluku i Beograd
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je integralni autoput koji bi povezao Banjaluku i Beograd najznačijniji infrastrukturni projekat koji žele da izgrade Srpska i Srbija.

"Na tome radimo. Ostaje da se dogovori dodirna tačka na rijeci Savi ili Drini i da u tom pogledu nastavimo operativno da radimo. Potpuno sam uvjeren u sigurnost izvođenja ovog projekta. To je veoma važno i nije samo komunikacijski značaj", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je napomenuo da Srpska, kada je riječ o auto-putu koji se dovodi u vezu sa sredstvima Turske od Sarajeva, ostaje privržena pravcu preko Višegrada.

"Naš prioritet na tom pravcu ostaje Višegrad-Istočno Sarajevo. Planiramo i preduzimamo sve mjere kroz prostorni plan da se ta trasa obezbijedi", naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je izrazio zadovoljstvo sastancima koje ima sa predsjednikom Srbije u kontinuitetu i što je na dnevnom redu ukupna saradnja, koja je sveobuhvatna i tiče se pitanja odnosa iz Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.

Dodik je naglasio da je mnogo projekata urađeno, ali i da se radi, te napomenuo da je finansijska pomoć Srbije Republici Srpskoj u proteklom periodu omogućila da u gotovo svim opštinama imaju neku aktivnosti, kao i u srpskim opštinama u Federaciji BiH.

On je dodao da je tim novcem pružena pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi na prostoru FBiH, da se rade vrtići, te rješavaju mnogi komunalni infrastrukturni problemi.

"Da nije bilo te pomoći Srbije pitanje kada bi ta pitanja mogli da riješimo", istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo i da u posljednjih pet-šest godina Srpska i Srbija zajedno obilježavaju važne događaje, te je najavio da će 4. avgusta u Bačkoj Palanci obilježiti 23 godina od progona srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja.

"To je velika stvar za naš narod. Mi to doživljavamo ne samo kao obilježavanje i manifestaciju povodom pojedinog događaja nego pitanje našeg integriteta, naše ukupne uvezanosti", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo i što će zajednički biti organizovana manifestacija povodom završetka Velikog rata, koja bi se održala i u Banjaluci i u Beogradu.

Dodik je napomenuo da je srpska vojska ušla u Banjaluku i oslobodila je na kraju Velikog rata.

"To govori o istorijskoj težnji stalne borbe za slobodu koju su Srbi darivali i drugim narodima, koji su bili na strani poraženih koalicija u Velikom, a poslije i u Drugom svjetskom ratu. Ali, to govori i o našoj velikodušnosti, a i političkooj i nacionalnoj naivnosti koju ne smijemo sada sebi priuštiti. Ova generacija mora da manifestuje jasan nacionalni i državni program u vezi sa srpskim narodom", zaključio je Dodik.

Podrška Srbiji u razgovorima u vezi sa Kosmetom
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska podržava Srbiju u svim razgovorima u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"Mi razumijemo, imajući u vidu da smo bili u sličnim procesima. Veoma je važno primijetiti i ljudi u Srbiji moraju da primijete koliko je snažno dostignuće vezano za zajednicu srpskih opština na Kosovu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu da se izbjegava implementacija sporazuma o zajednici srpskih opština, to govori o važnosti za srpski narod u tim opštinama.

Dodik je napomenuo da je to dostignuće koje je postignuto u dogovorima koje je vodio Vučić.

"Mi znamo kako to ide za razliku od nekih i u Republici Srpskoj i ovdje, u Srbiji, koji to samo posmatraju sa stanovišta teoretskog pristupa, nikada nisu bili izloženi operativnim razgovorima i dogovorima koji su uvijek teški i veoma složeni", napomenuo je Dodik.

On je istakao da je, s druge strane, Republika Srpska trajno opredijeljena za politike u vezi sa povezivanjem pitanja Kosova i Srpske.

Dodik je poručio da srpski narod, koji dominantno živi u Republici Srpskoj, ima pravo na potpunu autonomiju i što veći stepen povezanosti sa Srbijom na svim poljima.

"To podrazumijeva saradnju koju ostvarujemo i onu koju ćemo kreirati u budućnosti. Mi ne želimo da tamo ugrozimo mir, niti o tome razgovaramo ovde. Mi samo želimo da ojačamo naše veze onako kako je to u civilizovanim narodima i državama dozvoljeno", napomenuo je Dodik.

On je objasnio da mu je veoma jasna pozicija Srbije u vezi sa Dejtonskim sporazumom i podrške cjelovitosti BiH, što smatra veoma korektnim prisutom.

"To nam olakšava da možemo da vodimo naše politike na način poštivanja Dejtonskog sporazuma", dodao je Dodik, ali je ukazao da se vremena mijenjaju i da nisu ista kao prije 20 godina.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je legitimisala sve svoje interese i odbranu svojih osnovnih prava u vezi za Dejtonski sporazum i ustav.

"Mnoga od njih su prekršena i ta prekršena moraju da budu revidirana u budućnosti. O tome ću predsjednika Vučića informisati na nekom od naših sljedećih sastanaka", zaključio je Dodik.Zadnje dodane

Stanje na cestama

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BIHAMK-a, zbog intenzivnih sniježnih padavine i mjestimično jačih udara vjetra koji stvara sniježne nanose, ne preporučuje se putovanje bez veće potrebe. Također, policija će iz saobraćaja isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu

Udes na glavnoj saobraćajnici na Dobrinji

U sarajevskom naselju Dobrinja jutros je došlo do udesa na glavnoj saobraćajnici, u ulici Bulevar Mimar Sinana, pri čemu je pričinjena velika materijalna šteta na automobilu marke Suzuki

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.