Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Poruke i ruže iz Goražda zaplovile prema Srebrenici

11. 07. 2018 - 13:19
|
|
by udrimuski.ba / FENA
|
foto: FENA

Goraždani u šetnji ulicama grada odaju počast žrtvama srebreničkog genocida

Bol sa Srebrenicom danas dijele i Goraždani, stanovnici još jedne nekadašnje „zaštićene zone“ UN-a, kojoj je bila namijenjena slična sudbina. Simbolično u 11.07 sati goraždanski sportisti, članovi Rukometnog kluba Radnički te jedan broj građana, ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ krenuli su u šetnju ulicama grada kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

Noseći poruke „Ne zaboravi Srebrenicu“, „Da se ne ponovi“ i druge stigli su na most „Žrtava genocida u Srebrenici“, gdje su, uz učenje Fatihe, u Drinu spustili ruže u znak sjećanja na žrtve Srebrenice.

Trener Rukometnog kluba Radnički Haris Fidahić kazao je da mladi članovi ovog kluba svake godine obilježavaju datum koji otvara rane svakog građanina ove države.

- Već sedam godina na ovaj način dijelimo bol i tugu Srebrenice i ovo je naš mali doprinos žrtvama i porodicama ubijenih i poruka da nikada nećemo zaboraviti 11. juli 1995. godine. Svjesni smo da je Goražde moglo biti druga Srebrenica i to je dodatni motiv da prenosimo istinu budućim generacijama – kazao je Fidahić.

- Kako bi odali počast žrtvama na ovaj simboličan način, okupili smo sve selekcije kluba. Ova djeca nisu bila ni rođena kada se dogodio genocid, pa je namjera da i kod njih njegujemo kulturu sjećanja na ovaj zločin – kazao je trener RK Radnički iz Goražda.

 Zadnje dodane

Poruka američkog ambasadora bh. političarima

Radujem se što ću nastaviti rad moje vlade na prosperitetu, sigurnosti i poštivanju vladavine prava na dobrobit svih građana BiH. SAD kao garantor nastavlja štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Preporučujemo