Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

UŽIVO: 23. godišnjica genocida u Srebrenici

11. 07. 2018 - 12:58
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: AA

Ispraćaj i doček tabuta u Potočarima, dolaske učesnika Marša mira i ostalih memorijalnih pohoda, komemoraciju i dženazu stradalim žrtvama genocida. Gledajte uživo putem OVOG linka.

12:51: Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo u Beogradu je u programu N1 upozorio na "dvije opasne izjave iz Srbije o genocidu u Srebrenici".

12:46: Mustafa Prljača, glavni i odgovorni urednik El Kalema za N1 je kazao da je obavljanje dženaze specifično za Srebrenicu zbog okolnosti.

"Muškarci i žene u principu ne obavljaju namaz izmiješano. To se dešava kod Kabe, za ovo je bila potrebna dozvola reisu-l-uleme", poručio je. "Svaki vjerski obred započinje učenjem sure Jasi", rekao je - citiravši poslanika Muhameda da "ona predstavlja srce Kur'ana".

12:26: Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici da ''dubine zla samo zločinci mogu razumjeti'' podsjećajući na strahote koje su Bošnjaci ovog dijela države preživjeli jula 1995. godine.

12:06:"Dolazim ovde godinama i dolazim zbog Bosne, Bošnjaka, mog naroda, zbog naše dece, zbog ljudi. Kakva poruka odavde može da ode. Čini mi se da su Bošnjaci ovde stradali jednom pre 23 godine, a da moj narod i svi oni koji negiraju srebrenički genocid, da oni stradaju svakog dana", poručio je Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a Srbije.

12:04: Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović je danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici kazala da se ne smije dozvoliti da se pod tepih guraju historijski događaji koje bi mnogi najradije zaboravili. "Danas se sjećamo ubijenih uz okrutnost kakva Evropa nije vidjela. Odajem počast njihovih majki, supruga, sestara koje su uporne u borbi za pravdu. Nema riječi koje mogu zamijeniti tišinu, ali naše riječi moraju biti glasne i snažne".

11:54: Na 23. godišnjicu genocida, Mostar je odao počast nevinim žrtvama i uz tradicionalni skok bez aplauza sa Starog mosta u 11:07 sati i bacanjem cvijeća u Neretvu cijelom svijetu poručio da se zlo koje je snašlo Srebrenicu ne smije zaboraviti i nikada nikome ne smije ponoviti.

11:40: Profesor na američkom univerzitetu Michigan, Robert Donia, je kazao da "oni koji negiraju genocid su vrlo svjesni toga i znaju da se desio".

11.38: Zeničani su u 11 sati započeli šetnju gradskim ulicama, čime su se priključili obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

11:17: Hasija Borić, bh. glumica povodom 11. jula govorila je o srebreničkom genocidu - stihovima. Poezija, kako je kazala, najbolje čuva sjećanje.

11:00: Počela je komemoracija žrtvama genocida u Potočarima.

10:52: Olufemi Elias, sekretar Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, kazao je danas da je počastvovan što može prisustvovati komemoraciji i dženazi za 35 žrtava genocida koji se u Srebrenici dogodio jula 1995. godine.

10:38: Valentin Inzko je za N1 kazao da je Srebrenica bila "planetarna tragedija".

10:32: Štab akcije „Srebrenica 2018“, koji rukovodi obezbjeđenjem komemorativnog skupa u Potočarima, zasjeda od ranih jutarnjih sati. Sve protiče u skladu s planom.

10:19:''Danas smo mi Amerikanci ujedinjeni sa narodom Bosne i Hercegovine kako bismo odali počast i sjetili se žrtava više od 8.000 muškaraca i dječaka u tom gradu'', izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

9:59: ''Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne evropske istorije, kao i na našu obavezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi'', poručili su u zajedničkoj izjavi Federica Mogherini i Johaness Hahn.

9.54: "Ukopavam daidžu, to je privatna tuga. Ona je trostruka. 1995. godine sam saznao da je ubijen, prije šest godina da je identificiran, danas će naći smiraj'', rekao je za N1 Ćamil Duraković.

9:49: Za genocid u Srebrenici, Haški sud, Sud BiH, te sudovi u Hrvatskoj i Srbiji osudili su ukupno 45 osoba na oko 7 stotina godina zatvorske kazne.

9.35: "Moji roditelji su imali 48 i 52 gopdine. Sada sam stariji nego što je bila tada majka, mlađi od oca dvije godine. Brat je imao 20 godina. Ono što se njemu dogodilo podnio sam najteže'', ispričao je Hasan Nuhanović.

9:27: U Srebrenicu je jutros pristiglo 177 autobusa i 2.306 automobila s građanima koji će prisustvovati današnjoj komemoraciji žrtvama genocida.

N1

TAGOVI:Zadnje dodane

Poruka američkog ambasadora bh. političarima

Radujem se što ću nastaviti rad moje vlade na prosperitetu, sigurnosti i poštivanju vladavine prava na dobrobit svih građana BiH. SAD kao garantor nastavlja štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Preporučujemo