Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Kina: Roboti umjesto roditelja

25. 06. 2018 - 10:34
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1(screenshot)

Roboti zamjenjuju roditelje u Kini - mali android "iPal" ima svijest osmogodišnjaka, košta 1.400 dolara, govori dva jezika, daje lekcije iz matematike, priča viceve i komunicira sa djecom putem ekrana tableta na svojim prsima.

Kineski inžinjeri projektovali su uređaj koji se ponaša kao osmogodišnje dijete, a zadatak mu je da "skine teret" sa leđa zaposlenih kineskih roditelja.

Ovaj čovjekoliki robot visok je kao petogodišnje dijete, kreće se i pleše na točkovima, a oči mu prepoznaju ukućane pomoću tehnologije za prepoznavanje lica.

Robot nudi pomoć u obrazovanju i društvo usamljenoj djeci, kao i malo mira odraslima, koji mogu daljinski da pričaju sa djecom i da ih posmatraju putem "iPalovog" ekrana.

Aplikacija na smartphone direktno povezuje roditelje sa malim robotom.

Ovaj kineski robot samo je jedna od brojnih novih tehnologija predstavljenih na azijskom Sajmu potrošačke elektronike u Šangaju - navode naučni portali.

Namjera je da robot pravi društvo djeci - navode iz komapnije "AvatarMind Robot Technology" iz istočnog kineskog grada Nanjinga.

Iako bi "iPal" mogao ponuditi bolji uvid u budućnost vaspitanja djece, on, istovremeno, postavlja ozbiljna pitanja o posljedicama korištenja robota u toj oblasti.

Noel Sharky, profesor emeritus robotike i vještačke inteligencije na univerzitetu u Sheffield upozorava da postoje značajne opasnosti ako roboti odgajaju djecu.

"Oni nemaju osjetljivost ni razumijevanje potrebno za vaspitavanje djece. Robot ne može zamijeniti vaspitača - on je samo društveni robot", zaključuje Sharky.Zadnje dodane

Preporučujemo