Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Nama ne treba kult ličnosti, nego institucije koje funkcionišu za sve građane isto!

12. 08. 2019 - 12:00
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija / karikatura

Liječenje u inostranstvu:

- odeš u bolnicu i liječiš se

Liječenje u BiH:

1. zoveš svog porodičnog ljekara da te naruči

2. kad dođeš na red (poslije 7-15 dana) uzmeš uputnicu i odeš u bolnicu, ukoliko ti ne treba specijalističkih pregleda (onda planiraj još jedan mjesec dana odgode)

3. počneš zvati familiju, rod i porod, školske drugove, amiđiće, daiđiće, stričeviće, kumove, prijatelje, poznanike - tražeći nekoga ko zna nekoga u bolnici

4. Kad si napokon našao nekoga u bolnici, počneš sa čašćenjem - od portira, medicinske sestrice, doktora u smjeni, doktora koji te je primio, amiđe koji je nazvao medicinsku sestru, druga koji je nazvao doktora, tetke koja ti je donijela ručak, poroda koji ti je donio lijekove (jer ih u bolnici neJma)

5. Onaj Glavni koji je došao do ljekara/doktora koji te vodi i redovno ti javlja šta ti je - njemu duguješ vječnu zahvalnost! Moraš ga planirati za dio zimnice, dio ljetine, paprike u kajmaku, pomoć pri krečenju, na svakom sijelu veličati njegov lik i djelo.

6. Iako plaćaš Zdravstveno osiguranje - to te ne oslobađa plaćanja troškova.

7. Ako ne znaju šta ti je - najsigurnija opcija je da počneš skupljati pare, otvoriš 2-3 humani(ratna) telefona - traži glavi selameta negdje vani.

8. Najlakše ćeš dobiti liječenje u Turskoj (čitaj Bahceci i sl.) jer su oni u talu sa lokalnom politikom i ljekarima i samo ti oni mogu dati traženi spas i pružiti najbolju uslugu.

9. Ne razmišljaj da tražiš spas u Evropi, oni su previše skupi i previše napredni. ‘ta će ti to, kad ti je naš doktor rekao da su Turci u tome najbolji

10. ako si iz drugog Kantona, bolje ti je ubij se:
- Iz HNK ZZO ne plaćaju naknade ZZO KS, tako da te neće primiti

- moraš plati sve naknade, lijekove, pretrage, kao da si vanzemaljac a ne Bosanac i Hercegovac

- planiraj dan kad će ti se nešto desiti (petak i ponedjeljak izbjegavaj) vodi računa u koju Hitnu pomoć ćeš otići, ko ima radiologa, anesteziologa, kardiologa, Zlatni sat i ostalo

- spremi prvu pomoć kao nekad torbu za Porodiljsko

 Preporučujemo