Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Berton: Predložena izmjena Krivičnog zakona podriva borbu protiv korupcije

21. 06. 2018 - 14:33
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izrazila je ozbiljnu zabrinutost u vezi s odlukom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izmijeni Krivični zakon u vezi s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem kao jednim od krivičnih djela korupcije.

Šef Misije OSCE-a Brus G. Berton (Bruce) u saopćenju je naglasio da ova odluka predstavlja djelimičnu izmjenu zakona, a ne stvarni napor da se pitanje korupcije adresira na sveoubuhvatan način, a zabrinjavajućim je nazvao i to što je odluka o izmjeni zakona donesena po skraćenom zakonodavnom postupku.

- Ukoliko ova izmjena bude usvojena, imat će, vjerovatno, direktan utjecaj na ishod postupaka koji se trenutno vode protiv političara iz stranaka koje imaju većinu u Parlamentu FBiH. Stoga, ova odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije, nego je umjesto toga podriva - stav je Bertona.

Podsjetio je da su sve političke strukture u BiH, uključujući i one u Federaciji BiH, iskazale posvećenost sveobuhvatnoj i dalekosežnoj borbi protiv korupcije te je pozvao poslanike i delegate Federalnog parlamenta da donose odluke koje odražavaju tu posvećenost.

Najavio je i da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti pažljivo pratiti daljnji razvoj događaja u vezi s ovim pitanjem i ostati posvećena pružanju podrške svim nivoima vlasti u BiH u njihovim naporima usmjerenim ka borbi protiv korupcije, prenijeli su mediji.

 Zadnje dodane

Poruka američkog ambasadora bh. političarima

Radujem se što ću nastaviti rad moje vlade na prosperitetu, sigurnosti i poštivanju vladavine prava na dobrobit svih građana BiH. SAD kao garantor nastavlja štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Preporučujemo