Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Podići vakcinalni obuhvat na 95 posto, te spriječiti epidemiju

21. 06. 2018 - 13:55
|
|
by udrimuski.ba/mostarski.ba
|
foto: mostarski.ba

U proteklom mjesecu na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zabilježena su četiri slučaja obolijevanja od morbila, saopštio je jutros Zavod za javno zdravstvo HNK-a. Tri slučaja su registrovana u Čitluku, a jedan u Mostaru.

Iz Zavoda za javno zdravstvo HNK-a navode kako je zabilježen negativan trend vakcinacije, koji traje već četiri godine, a posljedica je uticaja “antivakcinalnih lobija i društvenih mreža, koje su zasnovane na neutemeljenim činjenicama o štetnosti vakcina”.

“Kao rezultat kontinuiranog pada vakcinalnog obuhvata, došlo je do pada kolektivnog imuniteta. Posebno je izražen pad vakcinalnog obuhvata MMR vakcinom u našem kantonu”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, te se dodaje kako je iz istog razloga došlo do pojave epidemija morbila u Srbiji, Rumuniji, Italiji, Kosovu i Hrvatskoj, sa brojnim komplikacijama i smrtnim slučajevima.

“S obzirom na trend pada vakcinalnog obuhvata MMR vakcinom – za morbile, parotitis i rubeole – kao i mogućnost epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu Ministarstva zdravstva HNK, u saradnji sa infektologom i epidemiologom Sveučilišne kliničke bolnice i epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Zavoda za javno zdravstvo HNK, razmotrena je epidemiološka situacija u HNK i određene su smjernice za nadzor nad morbilima”, navedeno je u saopštenju.

“Još jednom je istaknuta činjenica važnosti podizanja vakcinalnog obuhvata na 95 posto i više, te da roditelji treba da budu svjesni da su oni odgovorni za eventualno obolijevanje djece izbjegavanjem obaveznog vakcinisanja”, dodaje se saopštenju Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Podsjećaju i da su morbili vrlo zarazna bolest, koja se lako prenosi direktnim kontaktom sa izlučevinama iz nosa i usta oboljelog, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe.Zadnje dodane

Poruka američkog ambasadora bh. političarima

Radujem se što ću nastaviti rad moje vlade na prosperitetu, sigurnosti i poštivanju vladavine prava na dobrobit svih građana BiH. SAD kao garantor nastavlja štiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Preporučujemo