Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Vlada Makedonije usvojila prijedlog zakona o promjeni imena

18. 06. 2018 - 15:29
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: Ilustracija, N1

Makedonska vlada usvojila je prijedlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike, na osnovu sporazuma koji su u nedelju potpisali zvaničnici Atene i Skoplja. Sporazumom je utvrđeno da će se Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija ubuduće zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Usvojeni prijedlog zakona bit će dostavljen Parlamentu na usvajanje, za šta je potrebna prosta većina.

Najveća opoziciona stranka u Makedoniji VMRO-DPMNE je protiv dogovora i najavili su da će poduzeti sve mjere kako bi spriječili realizaciju dogovora.

Nakon što zakon bude izglasan u Parlamentu, bit će dostavljen predsjedniku Makedonije Đorgu Ivanovu na potpisivanje, a on ima rok od sedam dana da potpiše zakon. Predsjednik Ivanov je, međutim, ranije izjavio da je njegov konačni stav da ne potpiše zakon, kojim se ratifikuje sporazum, jer smatra da je on štetan i protustavan.

Ako Ivanov ostane dosljedan tom stavu, zakon će biti ponovno upućen parlamentu na drugo glasanje. No, tada, mora biti izglasan sa apsolutnom većinom nakon čega je predsjednik, prema Ustavu, dužan potpisati zakon.

Sporazum o imenu bi trebalo da zaustavi višegodišnji spor zbog imena između Grčke i Makedonije, a potpisan je u nedjelju na grčkoj strani Prespanskog jezera, uz masovne proteste opozicije i građana obiju država. U neredima ispred Paralamenta uhapšeno je 25 demonstranata, koji su šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem zasuli policiju koja je uzvratila suzavcem. Više demonstranata i policajaca je povrijeđeno.Zadnje dodane

Preporučujemo