Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Hawkingov glas putuje u svemir

15. 06. 2018 - 19:57
|
|
by udrimuski.ba/federalna.ba
|
foto: federalna.ba

Posmrtni ostaci Stephena Hawkinga će biti smješteni pored najvećih britanskih naučnika nakon što njegov pepeo bude pokopan u Westminsterskoj opatiji, između grobova Charlesa Darwina i Isaaca Newtona.

Više od 1.000 osoba će u petak prisustvovati misi zahvalnici slavnom fizičaru, koji je preminuo u martu ove godine. Oproštajne govore će održati Benedict Cumberbatch, koji je glumio Hawkinga u BBC-jevoj drami, i astronaut Tim Peake.

Nakon toga će riječi velikog naučnika uz muziku grčkog kompozitora Vangelisa biti odaslane u svemir sa satelitskog odašiljača Evropske svemirske agencije u Španiji. "Emitovanje će biti usmjereno prema najbližoj crnoj rupi, 1A 0620-00, koja se nalazi u binarnom sistemu sa prilično običnom narandžastom patuljstom zvijezdom", izjavila je Hawkingova kćerka Lucy.

Ona je rekla da će biti upućena "poruka mira i nade, o jedinstvu i potrebi da svi živimo u harmoniji na ovoj planeti".

Najpoznatiji svjetski naučnik umro je u martu u 76. godini, nakon što je veći dio života proveo u istraživanju porijekla svemira, misterija crnih rupa i same prirode univerzuma. Njegov pepeo biće položen između ostalih velikih britanskih naučnika Isaaca Newtona i Charlesa Darwina na groblju u Westminsteru.Zadnje dodane

Štrumpfovi slave 60. rođendan

Belgija obilježava 60. rođendan štrumpfova, a tim povodom fanovi će moći da borave u njihovom selu i krenu na virtuelno putovanje kroz mistične šume i pećine

Preporučujemo

Govornica: Darko Došlo i Dejan Kožul

Šta još trebamo znati o Aleksandru Vučiću, zvanom picousti ( ja stvarno ne znam zašto ga tako zovu, možda voli talijansku kuhinju, a picu naročito) u svako slučaju iz Beograda je za ROM, izvjestio Dejan Kožul, dopisnik FTV

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U ovosedmičnoj Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, gost je bio Veselin Radević, frontmen grupe Dick is Dead. Radević je pričao o tome kako je stvarati u Doboju i kako ne propasti, vječno ostavši hard core... :)

Govornica: Rubina Čengić i Adis Ramić

Ramić je pokušao odgovoriti na pitanje kako je moguće da prema zvaničnim podacima, preko 700 osoba ima dijagnozu raznih mentalnih oboljenja, a nisu zbrinuti i kako je moguće da se ubijeni Edin Gačić nalazio na slobodi bez nadzora, a direktor zatvora iz Bihaća, gdje je ovaj izvršavao kaznu, je upozoravao na njega da je opasan.