Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Svim Muslimanima Bajram Šerif Mubarek Olsun!

24. 05. 2020 - 07:10
|
|
by udrimuski.ba / Nermina Veljan
|
foto: prtscr / video

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska blagdana.

Bajram je radost za srce i dušu svih vjernika islamske vjeroispovijesti, koji se dijeli sa porodicom, rodbinom, komšijama, prijateljima i svim ljudima dobre volje.

Ramazanski bajram dočekuje se u porodičnom okruženju. Ovaj praznik predstavlja posebnu radost za djecu. Bajram banka ili bajramluk je nešto što očekuju i čemu se raduju. Običaj je da djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i da budu darivani novcem, čokoladom ili bombonama. Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu. Taj običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Bajram je također i dan kad se miri, prašta i zaboravljaju svađe.

Svima koji obilježavaju ovaj blagdan, ekipa Udri muški želi da ga provedu u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći, miru i blagostanju, te da šire ljubav i povjerenje.

Posebno želimo Bajram čestitati bolesnima, nemoćnim i nezaposlenima, sa željom da bolesnim podari zdravlje i olakšanje, nemoćnima povrati snagu, a nezaposlenima nadu i nafaku. Neka vaše plemenite duše osjete svu ljepotu i radost koju nose ovi mubarek dani u nadi da će dani koji dolaze donijeti više radosti i zadovoljstva.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

 

 Preporučujemo