Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Noć želja, sudbine i oprosta: Muslimani širom BiH obilježili Lejletu-l-Kadr

11. 06. 2018 - 07:46
|
|
by udrimuski.ba / avaz
|
foto: avaz / ilustracija

Džamije u BiH sinoć su su bile pune vjernika koji su uz dovu i traženje oprosta grijeha obilježili Lejletul-Kadr. Tako su muslimani u našoj zemlji dočekali najodabraniju noć u godini, noć Božije milosti u kojoj je počela objava Kur'ana.

Centralna svečanost održana je u Istiklal džamiji na Otoci. Tamo je poslije teravih namaza upriličen prigodan program u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Osim u Istiklal džamiji, u većini džamija i džemata u BiH upriličen je program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur'ana, zikru, razmišljanju i dovama.

U ovoj mubarek noći, prema islamskom vjerovanju, meleci se spuštaju na zemlju, a vjernici se za Božiju milost mole do duboko u noć.

U suri Kadr zapisano je da je ova noć bolja od hiljadu mjeseci. Spominje se i da je Lejletul-Kadr noć blaženstva i blagostanja.

Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur'ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr.

U toj noći 610. godine, u pećini Hira na brdu Nur, nedaleko od Mekke, započelo je objavljanje Kur'ana, kada je poslaniku Mujammedu a.s. objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-'Alek.

U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada.Zadnje dodane

Rabija bila prva žena iz svog kraja koja je otišla na bauštel

Život Rabije Karić, 70-godišnjakinje iz Orahovice Donje kod Gračanice, nije bio lagan. Kao najstarije dijete u mnogočlanoj porodici, radila je i ženske i muške poslove u kući i van nje te imala obaveze prema mlađoj braći i sestrama, koji su rasuti po svijetu: od Malezije i Njemačke do Hrvatske i Slovenije

24 MØNØLØG

Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u Galeriji Zvono u Sarajevu, od 18. februara 2018. bit će postavljena izložba grafika i video instalacija 24 MØNØLØG

Preporučujemo