Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Prvu džamiju na Balkanu izgradili su imigranti iz Alepa 1289. godine

13. 08. 2019 - 13:00
|
|
by udrimuski.ba / avaz / Dialogos.ba
|
foto: ilustracija

Prvi kontakti Balkana s islamom desili su se dolaskom Turaka, ali ne Osmanlija potkraj 14. i tokom 15. stoljeća, što je prva asocijacija na spomen islama i Balkana, već mnogo ranije.

Muhamed Hadžijahić spominje da su u okolini Mostara pronađeni novčići iz perioda halife Mervana II (745. - 750.), novac je u Bosnu dospio posredstvom arapskih trgovaca, koji su uveliko trgovali po Mediteranu, a u to doba Dubrovnik je bio itekako važan trgovački centar. Dubrovčani su bili vični trgovci, pa su ih Osmanlije zatekle duž rijeke Drine u srednjovjekovnim gradovima poput Srebrenice, Zvornika i današnjih predjela Tuzle, piše Dialogos.ba.

Tako su, moguće, zarad trgovačke rute s Dubrovnikom, u kosovskom selu Mlike 1289., stotinu godina prije Kosovske bitke, doseljenici i zanatlije iz sirijskog grada Alepa izgradili najstariju džamiju na Balkanu – Hadži Husejnovu džamiju. Na kamenoj ploči i tarihu ispisanom na arapskom jeziku navodi se da je džamija izgrađena 1289. godine, a renovirao ju je 1822. godine Ahmed el-Aga.

Prema historijskim saznanjima, porodica El-Aga je u periodu od 1095. godine, u potrazi za boljim životom, dospjela do Kosova, a s obzirom na to da je riječ o velikoj porodici, povremeno su se u određenim intervalima naseljavali u južnim dijelovima Kosova, a nakon što su se prilagodili novoj sredini i odlučili da će tu i dugoročno ostati, 1289. godine su izgradili džamiju.

U narodnim predanjima i dokumentima vjeruje se da su doseljenici mahom bili iz provincije i grada Alepa, njihovi današnji potomci još čuvaju porodično ime Alepovci (Aljabakovci) i ima ih u Mlikama, Kruševu, Dragašu i Restelici. Također, njihove potomke moguće je pronaći i u Prizrenu, gdje su kovači i zanatlije. Ima ih i u drugim dijelovima Kosova i Makedonije. Postojanje pojedinih zanata u Gori (puškarski i kovački) dovodi se u vezu s ovim porodicama.

Kao potvrda ove teze je i dokument koji su muslimani ovog mjesta dobili iz Damaska 1995. godine od ministarstva vakufa Sirijske Arapske Republike, a koji u prijevodu glasi:

- Mi, Muftijstvo okruga Alep, u Arapskoj Sirijskoj Republici potvrđujemo da je porodica El-Aga jedna čuvena i drevna porodica, čijih je nekoliko članova iselilo 1095. godine, a njihovo iseljavanje je nastavljeno do 1291. godine, gdje su izgradili i džamiju u njihovom selu Mlike, da im bude mjesto za obavljanje vjerskih obreda. Na osnovu toga, ova džamija je zaista vlasništvo ovih porodica, odnosno, arapskih muslimanskih iseljenih porodica i nije od osmanlijskih građevina. Mi potvrđujemo njihovo vlasništvo i molimo nadležne da im u tome pomognu.

Džamija je u toku burne historije Kosova dva puta spaljivana, ali su mještani kamenu ploču s arapskim natpisom brižljivo čuvali, krijući je po tavanima i raznim skrovištima, na taj način sačuvano je rijetko i velom tajne obavijeno saznanje da su prvu džamiju na Balkanu sagradili seldžučki doseljenici iz Alepa, stotinu godina prije Kosovske bitke.

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Kako izgleda ljubav koja traje zauvijek?

Možda još uvijek niste sigurni postoji li takva ljubav, niti je li baš vaša jedna od takvih, no ovi znakovi pokazuju da je velika vjerojatnost da to doista je to!

Preporučujemo