Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Patriša Morison, holivudska i brodvejska zavodnica, preminula u 104. godini

24. 05. 2018 - 12:48
|
|
by Blic /udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Patriša Morison (Patricia Morison), prva glumica koja je tumačila rolu preemotivne dive u brodvejskom mjuziklu "Poljubi me, Kejt", igrala u mjuziklu "Kralj i ja" i pojavljivala se u filmovima sa Spenserom Trejsijem (Spencer Tracy) i Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn), preminula je u nedjelju u 104. godini.

Morison je preminula prirodnom smrću u svom domu u Los Anđelesu.

Duge kestenjaste kose i vatrenih plavo-sivih očiju, Morison je zračila prefinjenim seksepilom. Imala je "najsenzualnija usta na filmu", napisao je Gregori Vilijam (William) četrdesetih godina prošlog stoljeća u svojoj knjizi "Žene u horor filmovima".

Rođena je u Njujorku 1915. kao kćerka pisca i glumca Vilijama R. Morisona iz Belfasta i Selene Morison, koja je u Prvom svjetskom ratu radila za britansku obavještajnu službu, učila je glumu i pokret kod čuvene Marte Grejam.

Međutim, početak Patrišine karijere bio je vrlo klimav. Sa 18 godina je angažirana na Brodveju u komediji "Growing Pains" (1933.) koja se davala samo 29 puta.

- Bila sam toliko loša da su me otpustili još na probama. Pošto sam neutješno plakala, dali su mi ulogu statiste – ispričala je u jednom intervjuu 2015.

Druga uloga, pet godina kasnije, bila je samo malo bolja – u komadu "The Two Bouquets" s Alfredom Drejkom igrala je 55 puta – ali Holivud ju je primijetio, a "Paramaunt" ponudio ugovor. "New York Times" hvalio je njenu "gracioznu eleganciju".

Debitirala je na filmu 1939. u "Persons in Hiding", ali su je često nervirala pravila studijskog funkcioniranja. Igrala je francusku caricu Eugeniju u "Bernadetinoj pjesmi" 1943, u trileru "The Fallew Sparrow" iste godine kao i u romantičnoj komediji "Bez ljubavi" sa Spenserom Trejsijem i Ketrin Hepbern 1945.

Često su je angažirali da igra zavodnice ili negativke, uključuju i zlicu u "Obučena da ubije" gdje je Šerloka Holmsa igrao Bazil Ratboun. Džoni Vajsmiler bio joj je partner u "Tarzanu i ženi lovcu", pretposljednjem filmu u kojem je tumačio gospodara džungle.

Pošto ju je "Paramaunt" vremenom zamijenio drugim glumicama u nekoliko filmova, napustila je studio i pridružila se Alu Džolsonu na turneji po Britaniji 1942. gdje je zabavljala američke vojnike. Vratila se u SAD i dobila ulogu u jednom od najpoznatijih filmova svoje karijere "Hitlerov ludak" (1943) Daglasa Serka.

Vratila se na Brodvej 1947. predstavom "Poljubi me, Kejt". Bio je to najuspješniji mjuzikl Kola Portera koji je dao Morisonovoj priliku da igra temperamentnu Lili Vanesi. Patriša je priznala da je išla kod Portera kući na ličnu audiciju. U ovom mjuziklu nastupala je skoro 1.500 puta na Brodveju i Londonu.

Snimila je i ulogu i noaru "Poljubac smrti" 1947. ali je tamo nećete naći, iako je tu ostvarila jednu od najboljih izvedbi karijere, kao supruga Nika Bjanka (Vikot Matur), propalice koji odbija da ocinkari partnere i biva poslat u zatvor. Plaćenik unajmljen da prati Nikovu ženu i bebu je siluje pa ona, zbog sramote, stavlja glavu u rernu i ubija se.

- Šef "Foksa" Deril Zanuk poslao mi je telegram: "Pet, ovo je sjajna uloga, bila si divna. Ne bi me iznenadilo da te nominuju za Oskara za sporednu glumicu - rekla je u intervjuu za "Holivud riporter" 2013.

Publika, međutim, nikada nije vidjela njen lik na platnu.

- Sve su to izbacili. Cenzori su rekli da ne možete da prikazujete silovanje i samoubistvo - objasnila je Patriša.

Kada je Gertrud Lorens preminula 1952. igrajući Anu Leonovens u hit mjuziklu "Kralj i ja", Patriša je uskočila 1954. kao njena zamjena. Partner joj je bio slavni Jul Briner. Išla je s njim i na turneju.

-Bila je božanstvena. Mogao sam s njom da radim šta hoću - rekao je Briner.

Jedna od anegdota koju je često pričala jeste da je jednom pokucala u Brinerovu garderobu i pronašla ga kako sjedi nag, poput Bude, čekajući da mu kožu premažu specijalnim sokom ne bi li bio što uverljiviji kao sijamski kralj.

Kasnijih godina posvetila se slikanju, svojoj drugoj strasti. Imala je i nekoliko izložbi.

Godine 2000. doživjela je udes i desna strana tijela je bila teško povrijeđena. Morisonova se nikada nije udavala i živjela je u stanu u Los Anđelesu sa klavirom na kojem su se nalazile fotografije sa autogramima Kola Portera i Oskara Hamerštajna II.

 

 Zadnje dodane

Film “Ad Astra”: Brad Pitt u srcu tame svemira

Otkako znam za sebe, odakle seže moje najranije sjećanje, želio sam biti astronaut. Svojevrsna fascinacija svemirom će biti podstaknuta TV serijom “Zvjezdane staze: Nova generacija”, a ubrzo kasnije i vezivanjem za “svemirsku operu” “Ratovi zvijezda”

Preporučujemo