Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Država BiH neodgovorna prema mladima: Studenti iz BiH u Slovenije u očaju, zbog sporosti procedura ne mogu planirati budućnost!

24. 05. 2018 - 10:54
|
|
by udrimuski.ba/6yka.com
|
foto: 6yka.com

Prema informacijama koje smo dobili od studenata BiH oni još uvijek ne znaju šta će se dešavati po ovom pitanju i da li će studenti iz BiH i dalje biti oslobođeni plaćanja školarine kao što je do sada bilo.

Na Facebook stranici “Odliv mozgova” gdje je i pokrenuto pitanje statusa bh studenata u Sloveniji student su pisali da na pojedinim Univerzitetima BiH nije više među zemljama Balkana čiji studenti mogu besplatno da studiraju. Čak i stoji da ugovor još uvijek nije obnovljen.

Podsjetimo da je Protokol između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja, potpisan 25.7.2013. godine u Sarajevu, zaključen na pet akademskih godina. U skladu sa odredbama Protokola, od akademske 2013/14. godine, državljani Bosne i Hercegovine izjednačeni su sa državljanima Slovenije i Evropske unije u vezi sa plaćanjem troškova studija. Konkretno, nakon potpisivanja Protokola, studentima iz Bosne i Hercegovine u Sloveniji se ne naplaćuju „školarine za strance“ koju su do tada plaćali.

Također, za vrijeme važenja Protokola, u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS) svake godine je za studente državljane Bosne i Hercegovine na raspolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoškolskim ustanovama u Sloveniji.

Zorica Rulj iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine rekla nam je da je za akademsku 2018/2019.godinu,  ovo ministarstvo informisalo nadležna entitetska i kantonalna ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini o dostupnim stipendijama, i do predviđenog roka osmoro studenata je dostavilo aplikacije.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH je sve aplikacije sa potrebnom dokumentacijom dostavilo Centru za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS), od kojih očekujemo obavještenje o konačnom izboru kandidata iz Bosne i Hercegovine. S obzirom da Protokol između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja ističe sa završetkom studijske 2017/2018. godine, Ministarstvo civilnih poslova BiH od jula prošle godine provodi zakonski postupak za produženje važenja Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja”, kaže za BUKU Zorica Rulj.

Ona kaže da je u okviru ovog postupka preostalo da se prijedlog za produženje Protokola usvoji od strane Predsjedništva BiH te da se ovlasti potpisnik note.

“Nakon završetka zakonskog postupka, predviđeno je da se produženje važenja Protokola izvrši razmjenom nota, o čemu će javnost biti pravovremeno informirana. Napominjemo da ne postoji nikakav blokirajući element za nastavak već uspostavljene saradnje u oblasti obrazovanju između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije”, kaže za BUKU Zorica R.

Samir Beharić, studentski aktivista i student Univerziteta u Beču kaže da ovaj proces predugo traje.

“Ministarstvo je proces produženja ovog ugovora  trebalo započeti i prije jula prošle godine. Bizarno je da jedan takav proces traje, evo, skoro godinu dana. Posebno je zabrinjavajuće što studentice i studenti koji su bili na prijemnom ispitu na slovenskim univerzitetima, te koji su primljeni, trenutno ne znaju kakav im je status po pitanju plaćanja školarina. Ovo je neodgovoran stav države prema svojim studentima, prema mladima”, rekao je za BUKU Beharić.

Osim toga, Beharić kaže da mu se čini da Ministarstvo civilnih poslova BiH  nije transparentno u tom procesu, ne objavljuje informacije u kojoj fazi je proces i kakvi su izgledi da se sporazum produži.

“Bez tih informacija je teško planirati studij u Sloveniji. Sve to naše studentice i studente u Sloveniji drži u neizvijesnosti. Prijemni ispiti i aplikacije za BA i MA programe su uveliko završeni. Pošto je proces produženja procesa obavijen tamom, studentice i studenti s pravom strahuju da od njega neće biti ništa. To bi uistinu ugrozilo nastavak studija našim kolegicama i kolegama koji studiraju ili su primljeni na univerzitete u Sloveniji”, ističe Beharić.

Važno je napomenuti da Makedonija, Srbija, Crna Gora i Kosovo već imaju potpisane važeće sporazume sa Slovenijom, te njihovi studenti i studentice vec besplatno studiraju u Sloveniji. Studenti i studentice sa bh. univerziteta imaju priliku studirati u Sloveniji i preko raznih programa razmjene, uključujući i Erasmus+ i CEEPUS, ali ovaj sporazum bi mladima iz BiH omogućio da kompletan studij završe u Sloveniji potpuno besplatno, te da se u BiH vrate sa visokokvalitetnim evropskim znanjem i vještinama.

Maja Isovoć-Dobrivojević/ 6yka.com

TAGOVI:Zadnje dodane

DF: Udruženu anti-nato koaliciju čine SNSD i HDZ

Mi u Demokratskoj fronti smatramo da je jučerašnji stav predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, o tome da dva člana Predsjedništva BiH uslovljavaju trećeg i na taj način pokušavaju da provuku svoje interese kako bi dali saglasnost za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Preporučujemo

DF: Udruženu anti-nato koaliciju čine SNSD i HDZ

Mi u Demokratskoj fronti smatramo da je jučerašnji stav predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, o tome da dva člana Predsjedništva BiH uslovljavaju trećeg i na taj način pokušavaju da provuku svoje interese kako bi dali saglasnost za predsjedavajućeg Vijeća ministara