Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Jedina namirnica koju je odbijao jesti Josip Broz Tito

13. 09. 2018 - 11:34
|
|
by dnevnik.hr / udrimuski.ba
|
foto: arhiva

U čast Josipa Broza Tita, prisjetili smo se hedonističkih navika bivšeg jugoslavenskog predsjednika.

Josip Broz Tito slovio je kao veliki hedonista. Iako se opuštao uz viski Chivas royal solute star 20 godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv, prenosi Dnevnik.hr.

Kako tvrdi njegov posljednji batler Jože Oseli u knjizi "Titovi posljednji dani“, jugoslavenskom predsjedniku uvijek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam stavljao što će pojesti u određenom trenutku.

Odbio je jesti samo jednu namirnicu.

Donijeli smo puževe, a on je rekao: ''O ne, ja baš ne bih jeo puževe'', otkrio je slavni slovenski kuhar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsjednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a prije svega štrukle. Od mesa posebno je volio govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.

Kada je u Sjevernoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka prije spavanja.

Uzimanje čaja od ginsenga u Aziji poznata je praksa već više od 5.000 godina, a njegove blagodati su brojne: poboljšava opće stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno djeluje i protiv mnogih bolesti.

Zahvaljujući radu za predsjednika, Oželi je kuhao za mnoge poznate osobe iz svijeta politike i filma.

Prilikom posjete britanske kraljice Elizabete II Brijunima, bila joj je poslužena sarma od janjetine u vinovoj lozi, dok je posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov posebno volio Oželijevu paštetu od pastrve.

Slavna filmska diva Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) voljela je jesti biftek, a njen suprug Ričard Barton (Richard Burton) najviše je uživao u mesu sa žara.

Nakon smrti Josipa Broza Tita, Oželi je bio glavni kuhar ljubljanskog hotela "Lev" te izbora za Miss svijeta. Kao član Francuske kulinarske akademije radio je kao konsultant na mnogih svjetskim projektima te učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama, kuhajući za siromašne na svim kontinentima.

 

TAGOVI:



Zadnje dodane

Rabija bila prva žena iz svog kraja koja je otišla na bauštel

Život Rabije Karić, 70-godišnjakinje iz Orahovice Donje kod Gračanice, nije bio lagan. Kao najstarije dijete u mnogočlanoj porodici, radila je i ženske i muške poslove u kući i van nje te imala obaveze prema mlađoj braći i sestrama, koji su rasuti po svijetu: od Malezije i Njemačke do Hrvatske i Slovenije

24 MØNØLØG

Povodom obilježavanja 24 godine postojanja i djelovanja, kulturne asocijacije Ambrosia, u Galeriji Zvono u Sarajevu, od 18. februara 2018. bit će postavljena izložba grafika i video instalacija 24 MØNØLØG

Preporučujemo