Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Otkriven enzim – „okidač“ za gubitak vida

18. 05. 2018 - 15:18
|
|
by udrimuski.ba / "Zdravlje u kući"
|
foto: "Zdravlje u kući"

Američki naučnici s University of Virginia su identificirali enzim koji služi kao "okidač" za senilnu makularnu degeneraciju, jedan od najčešćih uzroka gubitka vida.

Novi nalazi bi mogli olakšati pravovremeno zaustavljanje upalnih procesa povezanih sa senilnom makularnom degeneracijom te tako spriječiti gubitak vida.

Ovi upalni procesi dovode do oštećenja ćelija oka, a uzrokuje ih enzim nazvan cGAS. Riječ je o enzimu koji inače ima važnu ulogu u reakciji imunološkog sistema organizma na infekcije.

Makularna degeneracija pogađa oko 200 miliona ljudi, objavio je naučni časopis Nature Medicine.

 

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Savjeti za političare

O ovosedmičnoj Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, urednica i novinarka Rubina Čengić, zajedno sa našim slušateljima pronalazi savjete za političare Bosne i Hercegovine, godinu dana nakon neformiranja vlasti

Damir Marjanović:“Obrazovanje je bilo prva žrtva Dejtona“

„Kad imate tim i kad u timu imate ljude koji vam pomažu, vi ostvarujete maksimalno; a kad imate tim koji to ne radi, onda je vrijeme da se pomjerite u stranu i prepustite to nekome drugom.“- kaže prof. dr. Damir Marjanović u „Udri Muški“, komentarišući svoju ostavku u Predsjedništvu Naše stranke