Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

10 najljepših gradića u Francuskoj

23. 11. 2019 - 13:30
|
|
by udrimuski.ba / getbybus.com
|
foto: getbybus.com

Paris, Nice, Marseille, Lyon, …svi smo čuli za ove francuske dragulje koje svake godine posjećuju milijuni turista. Ali što je s manje poznatim dijelovima Francuske? Ako želite istražiti i uživati u jednoj od najljepših i najzanimljivijih zemalja i kultura na svijetu, a opet izbjeći vrevu velikih gradova, provjerite našu listu gradića koje ne smijete propustiti dok putujete ovom zemljom!

1) Ars-en-Ré

Ars-en-Ré je selo na otoku Ile-de-Ré smještenom zapadno od francuske obale, u regiji koju mnogi smatraju jednom od najljepših u Francuskoj. Mjesto je poznato po svojim uličicama obloženim u bijelom drvetu i okolnim solanama koje se koriste već 800 godina. Brojne kuće obojane u bijelo, atraktivni glavni trg oko kojeg je smješteno cijelo selo te šarmantna crkvica sa svojim zvonikom, pravi su užitak za istražiti. Tijekom ljeta zvonik je otvoren za posjetitelje, pa unutra možete vidjeti stolarski rad i uživati u predivnom pogledu na cijeli grad koji se proteže do mora. Također, u ovom mjestu možete vidjeti stanove od soli i krevete od kamenica ili čak posjetiti farmu kamenica otvorenu za posjetitelje, Huitrière de Ré. Uz to, možete vidjeti i tri tradicionalne vjetrenjače, Moulins de la Boire, također jako blizu Ars-en-Ré-a.

2) Annecy

Ovaj gradić, smješten u jugoistočnom dijelu Francuske, nalazi se na vrhu slikovitog jezera Annecy te gleda preko snijegom prekrivenih planina. Annecy mnogi smatraju drugim najboljim gradom za život te ga morate posjetiti iz više razloga. Kao prvo, svake godine, prve subote u kolovozu, u ovom se gradu odvija jedan od najspektakularnijih vatrometa u Europi još od davnih venecijanskih slavlja iz 1860. u čast Napoleonu III. Dok ste tu, obavezno probajte jedno od najboljih peciva, Mr. Smith (tart od zelene jabuke) i potrošite najmanje jedan dan na lutanje ovim zapanjujućim kanalima Annecyja (sad vam je jasno odakle mu ime ‘’Alpska Venecija’’). Obećavamo vam da ćete se zaljubiti u sve te kućice pastelnih boja okićene šarenim cvijećem.

Annecy

3) Perouges

Tek 36 km sjeveroistočno od Lyona, na vrhu brda koje gleda na ravnicu Rhône, pronaći ćete bivše tkalačko naselje Perouges. Njegova srednjovjekovna prošlost očituje se u njegovim zidinama, u malim kućicama iz 15. i 16. stoljeća, uskim kamenim uličicama te crkvom, ujedno tvrđavom. Perouges je prekrasno, šarmantno gotičko blago te ne samo jedno od najljepših, već i najbolje očuvanih sela u Francuskoj. Zahvaljujući svojoj jedinstvenosti, u njemu je snimano nekoliko filmova poput ‘’Tri Mušketira’’ i ‘’Monsieur Vincent’’. Divni i slikoviti trg u srcu sela, Place du Tilleul, zbilja vrijedi posjeta, posebice gostionice iz 13. stoljeća, Stablo slobode posađeno 1792. godine i brojna druga mjesta.

4) Locronan

Ovaj prekrasni gradić smjestio se u Finestèreu, samo 5 kilometara od mora, a zaslužio je titule ‘’malog grada s karakterom’’ i ‘’najljepšeg sela Francuske’’. To je više nego dovoljno razloga za posjet i divljenje arhitekturi grada; od crkve svetog Ronana, predivnih renesansnih kuća od plavog granita pa sve do kapele ‘’Gospe od dobrih vijesti’’ i Fontane sv. Eutropije. Locronan je bio tkalački grad u 15. stoljeću zahvaljujući razvoju proizvodnje jedara. Gradski Muzej povijesti i umjetnosti vrlo je popularan među posjetiteljima ovoga mjesta, a tu možete vidjeti veliku zbirku Bretonskih slika iz 20. stoljeća. Obližnja šuma Névet popularna je za aktivnosti na otvorenome s obitelji i prijateljima.

Locronan1

5) Roquefort-sur-Soulzon

Da, to je ‘taj’ Roquefort, dom planetarno obožavanog sira. Ovo selo nalazi se u regijama Causses i Cevennes koje su pod zaštitom UNESCO-a, a zahvaljujući AOC (ovlaštenje za podrijetlo) statusu grada, to je ujedno i jedino mjesto gdje se proizvodi originalni Roquefort sir. Način na koji se to radi prilično je jedinstven; sir se dobiva iz ovčjeg mlijeka, a potom dozrijeva u dubinama Combalou špilja gdje je temperatura konstantnih 8° do 10°C. Ovo malo mjesto od 700 stanovnika je također i industrijsko mjesto. Naime, gotovo svi se bave preradom ovog slavnog sira. Arheološki pronalasci govore kako ova tradicija pravljenja sira datira iz 2000-ih godina prije nove ere. Prema jednom rimskom znanstveniku, ovo mjesto bilo je poznato već oko 76. godine poslije nove ere, a špilje su se koristile tek od 900. godine.

6) Etretat

Etretat je vrlo popularno odredište za jednodnevni izlet zbog svojih bijelih litica i tri prirodna kamena luka koja se nadvijaju iznad Atlantskog oceana. Neke od najboljih znamenitosti u gornjem dijelu Normandije dostupne su besplatno kao i bijela šljunčana plaža; česti motivi Claudea Moneta i ostalih impresionističkih slikara iz 19. stoljeća. Svakako, ovo naselje nudi mnogo više od zanimljivih litica i plaža. Iza svega toga krije se puno šarma, ekstravagantnih hotela i izvanrednih drvenih natkrivenih tržnica kao i Clos Lupine; tipična stara villa u gradu koja skriva brojne tajne za posjetitelje. Stoga, dok ste tu, obavezno otiđite do litica za nevjerojatan pogled, a kasnije možete otići na tečaj igranja golfa.

Etretat

7) Lourmarin

Još jedna očaravajuća destinacija ovog puta smjestila se u srce vinograda, stabala badema i maslinika. Brojni kafići, restorani i dućani čine mediteranski izgled ovog mjesta prilično živim. Tu ćete vidjeti dvorac iz 15. stoljeća s neobičnim stepenicama i prekrasnim prostorijama, stoga obavezno posjetite taj njegov renesansni dio koji je jedini otvoren za posjetitelje. Mještani ovoga grada će vas obavezno podsjetiti da je ovdje živio i pisao nobelovac Albert Camus. Svakako, mjesto je uistinu atraktivno, puno vijugavih ulica s dvije vrlo zanimljive crkve u sredini (jednom katoličkom i jednom protestantskom). Moramo spomenuti i kuću Pilippea de Girarda u istoimenoj aveniji koja potječe iz 18. stoljeća, a ukrašena je dvorištem ispunjenim cvijećem i skulpturama.

8) Frejus

Nekoć vojna luka i rimski grad, Frejus se uzdiže iznad ravnica koje razdvajaju Esterelove planine od planina Maures. Frejus je mjesto umjetnosti i kulture, bogato poviješću i arhitekturom. Sve od vremena kada je Julije Cezar osnovao Frejus 49. godine nakon nove ere, grad je bio pun znamenitosti među koje spadaju i jedan od najvećih amfiteatara iz 1. stoljeća, rimsko kazalište, Porte Dorée, Porte des Gaules i kapela Cocteau završena u 20. stoljeću. Frejus je također i ljetovalište gdje se more nalazi u samom centru grada zahvaljujući izgradnji luke Frejus. Mala luka St. Aygulf omogućava jednostavan pristup stazama koje vode do prekrasnih pješčanih plaža.

Frejus

9) Vézelay

Vézelay je još jedno prekrasno mjesto u Francuskoj smješteno u pokrajini Burgundy. Ovo atraktivno mjesto s pogledom koji seže daleko preko planina, nalazi se na rubu regionalnog parka Morvan, a osnovan je u 12. stoljeću oko bazilike. Na ulasku u selo smještena je impozantna Porte Neuve sa svoja dva tornja izgrađena između 12. i 15. stoljeća. Mnoge kuće uzduž glavne ulice danas su pretvorene u kafiće, gift shop-ove i galerije koji zajedno pozdravljaju turiste prilikom dolaska u ovo UNESCO-vo mjesto. Vrhunac ovog sela je prekrasno uređena bazilika svete Marije Magdalene. Tu se navodno nalaze relikvije svete Marije Magdalene te je jednom služila kao polazišna točka za hodočasnike u Santiago de Compostela.

10) Saint Tropez

Sve otkad je Brigitte Bardot posjetila Saint Tropez u 50-ima, ovo mirno selo postalo je omiljeno središte jet-seta. Prođite kamenim ulicama u starom dijelu La Ponche, ispijajte kavu u des Lices-u ili prošećite plažama duž cijele obale. Saint Tropez je definitivno najpopularnija destinacija u Europi koja privlači stotine tisuća posjetitelja svake godine, posebno ljeti. U tome mu pomaže i okruženje, naime, drveni, kameni poluotok Saint Tropez je spektakularan, ali pogled preko mora na planine Maures je nevjerojatan. Zidovi tvrđave, pogled sa crkvenog zvonika, krovovi diljem sela te sami zaljev Saint Tropez… lista je uistinu preduga.

SaintTropez

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo