Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Merkel: Sporazum s Iranom u interesu međunarodne zajednice

16. 05. 2018 - 11:55
|
|
by avaz /srna/udrimuski.ba
|
foto: arhiva

Najbolji način da se riješe straha međunarodne zajednice povodom regionalne uloge Irana i njegovog raketnog programa je provođenje sporazuma o nuklearnom programu Teherana, čak i poslije povlačenja SAD, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Pitanje je možete li imati bolji nastup ukoliko poništite sporazum ili ako ostanete u njemu. Mi kažemo da možete imati bolji nastup ako ostanete u sporazumu - rekla je Merkel u obraćanju poslanicima donjeg doma parlamenta.
Evropske sile podržale su očuvanje nuklearnog sporazuma s Teheranom i ograničavanje atomskog programa Irana u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

- Ovaj sporazum nije idealan, ali Iran poštuje svoje obaveze, prema svim saznanjima međunarondih nuklearnih agencija - rekla je Merkel.
Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) objavio je prošle sedmice da se njegova zemlja povlači iz sporazuma i najavio ponovno uvođenje sankcija Iranu.

- Uprkos svim teškoćama koje imamo ovih dana, transatlantski odnos mora biti u stanju da se bavi neslaganjima - izjavila je Merkel.Zadnje dodane

Papa putuje u Panamu

Papa Franjo putuje danas u svoju prvu posjetu Panami gdje će se u povodu Svjetskog dana mladih okupiti više od 150.000 mladih katolika iz cijeloga svijeta

Preporučujemo

DF: Udruženu anti-nato koaliciju čine SNSD i HDZ

Mi u Demokratskoj fronti smatramo da je jučerašnji stav predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, o tome da dva člana Predsjedništva BiH uslovljavaju trećeg i na taj način pokušavaju da provuku svoje interese kako bi dali saglasnost za predsjedavajućeg Vijeća ministara